• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Spela klippet för att se när Uppdrag gransknings reporter söker svar från de centrala personerna i investeringshärvan. Foto: SVT

Här försöker Uppdrag gransknings reporter få svar om bedrägeriet: “Skaffa dig ett liv”

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

I över 20 års tid har hundratals människor lockats att investera i en påhittad affär som skulle göra alla som satsat oerhört rika. Men huvudpersonen i investeringshärvan, en man vid namn Mikael, håller sig undan.

Uppdrag granskning har kunnat berätta hur den före detta bankmannen Kurt från Umeå förmått människor att satsa över 116 miljoner kronor i en påhittad affär, i hopp om att få stor utdelning tillbaka.

I polisförhör uppger Kurt att han tillsammans med sin familj satsat 30 miljoner kronor och själv inte tjänat några pengar – men till Uppdrag granskning vill han inte ge några andra svar.

– Jag har ingenting att prata med dig om, säger Kurt.

Förundersökning pågår

Pengarna som svenskar satsat i investeringshärvan har istället landat på konton som tillhör en man från Västsverige, den före detta lastbilschauffören Mikael. Det handlar, tillsammans med investeringar från Norge och bland annat Holland, om minst 165 miljoner kronor.

Mikael ska ha bott utomlands sedan över 20 år tillbaka, men det mesta talar för att han haft sin fasta punkt i ett samhälle utanför Göteborg under alla dessa år, tillsammans med sin fru och barn.

Uppdrag granskning har i månader försökt få kontakt med honom både i Sverige och utomlands, utan framgång.

“Skaffa dig ett liv istället”

Pengarna som tidigare gått till Mikaels konton via Swish har sedan ett drygt år tillbaka styrts om och går nu istället in på hans frus bankkonto. När Uppdrag granskning besöker Mikaels hem en sista gång är det henne teamet träffar på gårdsplanen – efter att grinden stängts bakom ryggen på reportern.

– Jag har inte bett dig gå in här. Du får väl ta ansvar för dina handlingar själv. Vad gör du här? Du vet ju att vi har grind. Du har ju varit här förut, säger hon.

Det är ju därför vi är här. Vi önskar att Mikael ska ta ansvar för det han har gjort.

– Skaffa dig ett liv istället.

Mikael har begärts i personlig konkurs av Skatteverket men har inte dykt upp vid de två tillfällen han kallats att närvara i tingsrätten. En förundersökning om misstänkt penningtvätt och grovt bedrägeri pågår just nu i Umeå.

Reportaget Mikaels miljoner sänds onsdag 11 mars. Du kan se det 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bankmannens löften

Mer i ämnet