Lista avslöjar: Svenskar har investerat över 100 miljoner – i en påhittad affär

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Skilsmässor, konkurser och utmätningar. I snart 20 år har människor övertalats att satsa pengar i en påhittad affär – utan att få några pengar tillbaka. Uppdrag granskning har fått tillgång till en lista över investeringshärvan som pågår än i dag i Sverige. Det handlar om 89 personer som tillsammans satsat över 116 miljoner kronor.

Den så kallade affären går ut på att det finns låsta konton utomlands med gigantiska tillgångar.

För att komma åt pengarna behöver man betala olika bankavgifter, därefter ska pengarna betalas ut och göra alla inblandade oerhört rika.

Bankmannens löften

Uppdrag granskning har tidigare kunnat berätta hur den före detta bankmannen Kurt från Umeå förmått människor att satsa pengar i “affären”. Många har sedan återkommande gjort inbetalningar i takt med att det kommit nya påstådda krav på avgifter från bankerna. Kraven har i princip återkommit varje vecka under 20 års tid och fortsätter än i dag. Men någon utdelning har inte skett.

Kurt kommer i kontakt med Mikael

I samband med att en av personerna som satsat i “affären” ställdes inför rätta för att bland annat ha tömt föreningars konton på pengar polisanmäldes Kurt. Men utredningen lades ned då det visade sig att pengarna inte gått till honom – utan till en man vid namn Mikael från Västsverige.

Mikael är en 60-årig före detta lastbilschaufför som efter att ha råkat ut för en trafikolycka fick ut livränta och sjukpension av Försäkringskassan. Enligt Uppdrag gransknings kartläggning verkar det vara i mitten av 90-talet som han börjar med olika investeringsprojekt.

I början av 2000-talet drar han igång den “affär” som pågår än i dag, och nu kommer Kurt in i bilden. I ett kontoutdrag som Kurt fått från Mikael påstås det att han ska få närmare 3,7 miljarder dollar i utdelning när affären avslutas. Men dokumentet är falskt.

Utlovat 15 miljarder i utdelningar

Kurt har genom åren fört anteckningar över människor och företag som han i sin tur förmått att satsa i “affären”. Uppdrag granskning har fått tillgång till listan, som är ett facit över bedrägeriet.

89 namn på personer från hela landet som tillsammans satsat över 116 miljoner kronor.

På listan finns framgångsrika företagare, entreprenörer, idrotts- och travprofiler, en professor, en jurist och en före detta kommunchef.

Många har varit kunder under Kurts tid som bankman. Alla har blivit utlovade stora utdelningar för pengarna de satsat. Totalt har Kurt lovat att de ska få tillbaka omkring 15 miljarder kronor. Uppdrag granskning har varit i kontakt med de flesta på listan, som alla bekräftar att siffrorna stämmer.

“Jag diskuterar ingenting med dig”

Personerna på listan vittnar om konkurser, utmätningar, skilsmässor och hälsoproblem. Till och med dödsfall som anhöriga menar har koppling till stressen den havererade ekonomin lett till.

I polisförhör uppger Kurt att han tillsammans med sin familj satsat 30 miljoner kronor och själv inte tjänat några pengar. Han vill inte kommentera listan när Uppdrag granskning möter honom i Umeå.

–  Jag diskuterar ingenting med dig. Du kan gå, för du får ingenting av mig.

Under 20 år har pengarna från “affären” rullat in på Mikaels konton, det handlar i dag om minst 165 miljoner kronor. Uppdrag granskning har i månader försökt få kontakt med Mikael både i Sverige och utomlands, utan framgång.

Mikael har begärts i personlig konkurs av Skatteverket. En förundersökning om misstänkt penningtvätt och grovt bedrägeri pågår i Umeå.

Reportaget Mikaels miljoner sänds onsdag 11 mars. Du kan se det 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Fakta: Bankmannens lista i korthet

• 89 personer 

• 13 kvinnor, 76 män 

• Genomsnittlig ålder: 67 år 

• Tio av personerna är idag döda 

• Genomsnittlig insats: 1,3 miljoner kronor 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bankmannens löften

Mer i ämnet