Polisen körde efter moppen – 16-årige Alexander dog

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

En polispatrull kör efter en trimmad moppe. Färden slutar i en tragisk olycka, där 16-årige Alexander Storåker omkommer. Reglerna är enkla – polisen får bara jaga mopedister om det finns synnerliga skäl. Men när Uppdrag granskning tittar närmare på Alexanders fall visar det sig att fler ungdomar varit med om liknande händelser med polisen i samma område.

I Lerum utanför Göteborg, i maj 2020, har en civil polisbil åkt ut efter att allmänheten klagat på trimmade mopeder. Poliserna får syn på 16-årige Alexander Storåker, som skjutsar sin kompis på en moped. Killarna märker att det sitter uniformerade poliser i civilbilen och drar därifrån. 

En stund senare möts de igen när polispatrullen gör en u-sväng in mot den stillastående mopeden. Alexander kör då iväg och svänger in på en gångstig i ett bostadsområde. Polisen följer efter och drar igång stoppsignal, blåljus och siren. Kort därefter kraschar moppen vid en betongsugga.

Moppepojkar

Alexander dör av skadorna han får i kraschen. Hans kompis Adam överlever. 

Alexanders föräldrar Anna och Frode Storåker blir skjutsade till akutmottagningen i hög fart, de vet först inte hur allvarlig olyckan har varit.

– Då kommer läkaren in och det första Anna frågar är “är han död?”. “Ja” – då rasar världen, säger Frode Storåker.

”Polisbilen jagade moppen”

I den civila polisbilen som följde efter Alexander fanns en patrull från Alingsåspolisen. Exakt hur olyckan gick till och hur mycket polisens agerande stressat Alexander är fortfarande inte klarlagt. 

Polisen som körde säger i efterhand att han slog av blåljuset och saktade in kort efter svängen in på stigen. Förarens kollega uppger däremot att de körde med sirener hela vägen fram till olycksplatsen utan att stanna.

Läs mer: Polisen följer inte sina regler – kör efter unga på moped

Alexanders föräldrar är kritiska till att det varit svårt att få veta detaljer om händelsen, till och med när det gäller vilka skador sonen fick. Anna Storåker berättar att de, kort efter olyckan, fick höra av en utredare att polisen inte skulle söka vittnen – att de fick göra det själva.

– Vi fick ju lite panik. Hjälp då måste ju vi, vi föräldrar i sorg, ut. Så vi satt här ett par dagar efter olyckan och skrev lappar. Hundratals små lappar som vi klippte upp och sprang runt med. Det var där vår misstro startade. Vad är det här, varför söker man inte vittnen? Ett barn har avlidit.

Fler fall i Lerum

Polisen får bara jaga mopedister om det finns synnerliga skäl, till exempel om det finns misstanke om grovt brott. En trimmad moppe, buskörning eller att köra utan hjälm är inte ett tillräckligt skäl.

Alexander Storåker var inte misstänkt för något grovt brott när poliserna körde efter honom. Polisen uppger i förhör att de bara ville kolla fordon och förare.

Efter hans död startas tre separata utredningar om fallet, som bland annat ska undersöka om Alexander begick något brott – och om polispatrullen brutit mot reglerna.

I utredningarna säger vittnen att både mopeden och polisbilen körde i hög fart på gångstigen.

”Min första tanke var att polisbilen jagade moppen”, säger ett vittne.

Uppdrag granskning får kontakt med fler ungdomar i Lerum, som uppger att de varit med om liknande händelser som Alexander. Två killar berättar att de med trimmade mopeder kört ifrån polispatruller som sedan kört efter dem.

För en av dem slutade förföljelsen på precis samma ställe som Alexanders olycka inträffade. Den andra valde att stanna mopeden självmant – och dömdes till böter.

– Jag blev jävligt stressad kommer jag ihåg, och rädd, säger han.

Polisen: Konsekvenserna fruktansvärda

Utredningen av polisens agerande i Alexanders fall resulterar i ett åtal. Polisen som körde bilen misstänks för tjänstefel och vållande till annans död. Rättegången ska hållas i oktober, den åtalade nekar till brott.

Läs mer: Detta gäller när polisen vill gripa dig som kör moped

Johan Lundberg är lokalpolisområdeschef, och ansvarig för polisen i Alingsås.

Hur tycker du att ni har agerat i det här fallet?

– Om man tänker på konsekvenserna av olyckan så är det ju fruktansvärt. I det kan jag inte säga att det har blivit bra, konsekvenserna av just den här kontrollen blev ju fruktansvärda, säger Johan Lundberg, lokalpolisområdeschef Alingsås.

Oavsett skuldfrågan så var det poliser med vid olyckstillfället. Har du dragit några lärdomar av det?

– Ja, vi har alltid en diskussion om detta, så väl jag som mina medarbetare här; hur kan vi undvika den här situationen? Hur gör vi? Det är ständigt prövande, det är sekundbeslut i det här. 

Johan Lundberg säger att det inte är hans bild att polisen jagar eller förföljer mopeder utan någon annan misstanke än att de varit trimmade – som ungdomarna i Lerum vittnar om. 

– Det är klart att polisen har jagat mopeder om man tittar bakåt. Men jag upplever inte i närtid att vi har jagat mopeder på det sättet. Men det kan säkert ha hänt. Jag läser inte allting som vi gör i området. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moppepojkar

Mer i ämnet