Landstingspolitikern Per Wahlberg utsattes för grovt förtal av kommunens strateg Majed Safaee. Foto: SVT

Politiker förtalades av kommunens strateg

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Det moderate oppositionsrådet i Västernorrland förtalades när sjukhusdebatten hettade till. Polisen kunde spåra den anonyme avsändaren rakt in i kommunhuset i Sollefteå.

Kommunens kommunikationsstrateg, Majed Safaee, har haft en aktiv roll i kommunens kampanj mot nedläggningen av Sollefteå sjukhus. Det är också han som via bluffmejl och anonymiseringsstjänster på nätet spridit uppgifter om oppositionsrådet och landstingspolitikern Per Wahlberg. Det sker samtidigt som striden om Sollefteå sjukhus når sin kulmen och Moderaterna vacklar i sakfrågan.

I april 2016 röstar Per Wahlberg ja till att lägga ner delar av verksamheten i Sollefteå. För första gången berättar han nu att smutskastningen sedan kom att påverka hans politiska beslut i sjukhusfrågan.

– Lever man under stress, press och har en kaotisk situation så är det klart att det påverkar, säger han till Uppdrag granskning.

Spred grovt förtal via bluffmejl

Per Wahlberg var under åtta månader utsatt för en förtalskampanj som senare spårades av polis rakt in i kommunhuset i Sollefteå. Där jobbar kommunikationsstrategen Majed Safaee som två gånger skickat anonyma mejl, först till media och sedan till Per Wahlbergs partikamrater med uppgifter som senare klassades som grovt förtal.

Först utgav sig Majed Safaee för att vara en man, sedan en kvinna, som påstod sig känna till ljusskygga aktiviteter som Per Wahlberg hade för sig på nätet. Uppgifterna är av den karaktären att de inte kan återges av Uppdrag granskning.

­– Det var så fruktansvärt groteskt. Det som påstods i mejlet och det jag anklagades för var värsta mardrömmen. Jag hade inte kunna sitta kvar om det som påstods varit riktigt.

Jobbar kvar vid kommunen

Den 21 maj, tidigt på morgonen, slog polisen till mot en villa i Sollefteå. Majed Safaee har erkänt grovt förtal av Per Wahlberg och dömdes villkorligt med en prövotid på två år till 15 000 kronor i böter och 5 000 i skadestånd.

Sollefteå kommun har dock fortfarande fullt förtroende för sin medarbetare som varit en av de mer tongivande i den lokala sjukhuskampanjen. Enligt kommunen har Majed Safaee utfört smutskastningen på sin fritid och han har fortfarande kvar sitt jobb.

– Ja, han jobbar ju kvar i huset. Det är klart att vi har förtroende för våra medarbetare, säger Åsa Sjödén (S), kommunalråd.

Kommunens strateg svarar via mejl

Majed Safaee har avböjt att medverka i Uppdrag granskning men har skickat ett mejl. Han skriver att han beklagar att Uppdrag granskning vill göra politiska kopplingar som han menar inte finns. Enligt Majed Safaee var Per Wahlberg en av hans allierade.

Per Wahlberg vill framhålla att han trots förtalet känner sympati för de som kämpar för sjukhusets överlevnad.

Uppdrag gransknings reportage Sjukhusstriden i Sollefteå sändes klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 10 januari 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sjukhusstriden i Sollefteå

Mer i ämnet