Rösterna inifrån – här vittnar handläggare och chefer om hur ”Kassan” förändrades

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Handläggare och chefer på Försäkringskassan berättar att det var “duktigt” att ge avslag – och att det spelar roll vilken handläggare en person möter när deras rätt till sjukpenning ska bedömas. Intervjuer med ett 50-tal anställda ger en bild av hur det var på insidan av Försäkringskassan när regeringen lanserade sitt mål om att sjukpenningtalet skulle sänkas.

”Vi har varit lite grann den goda modern och släppt in dem i försäkringen och försörjt dem”, säger en enhetschef på ett av Försäkringskassans kontor i Norrland.

Uppdrag granskning har begärt ut intervjuer med ett 50-tal anställda på Försäkringskassan som genomförts av utredare från Inspektionen för Socialförsäkringen, ISF.

UG: Försäkringskassan

Materialet ger en unik inblick i hur myndigheten förändrades när regeringen bestämde att sjukpenningtalet skulle sänkas till 9,0 – och om orsakerna till varför avslagen ökade.

“Fanns väl på lönesamtalet”

Handläggarna intervjuas tre och tre. I en av intervjuerna undrar utredaren om handläggarna följs upp på hur många avslag på sjukpenning de gör. Då utspelar sig följande dialog:

Handläggare 1: ”Det fanns väl på lönesamtalet också?”

Handläggare 2: ”Usch, menar du det?”

Handläggare 1: ”Mm. Vi gjorde för lite avslag, tyckte man.”

Handläggare 1 utvecklar därefter sitt resonemang och säger att hen ligger “ganska lågt till i avslagen” jämfört med andra på kontoret.

”Men jag brukar ändå försöka ha en bra dialog med mina läkare, skyller jag på. Eller, inte skyller men jag försöker ju handlägga på det sättet, liksom komplettera och så.”

Några “relativt duktiga”

På ett av Norrlandskontoren intervjuas en enhetschef med lång anställning på myndigheten. Chefen uttrycker att kontoret inte sköter sjukförsäkringen som de ska: 

”Vi hade massor av handläggare som inte gjorde en enda indragning, det var noll. Så hade vi några som var i mitten och några som var relativt duktiga”.

Enhetschefen säger också att ”det har betydelse om en kund kommer upp till handläggare A eller handläggare B, de får olika beslut.”

Om avslagen

En annan av enhetscheferna resonerar kring målet 9,0:

“Om man nu tar ett sånt beslut som folkvald så måste man ju kunna tänka sig att det enda sättet att göra det på, det är om du går ut med mindre sjukpenning för något annat sätt finns det ju faktiskt inte.”

Professor Kerstin Jacobsson leder ett forskarteam som följde arbetet på fem av Försäkringskassans lokalkontor när regeringens order om sänkt sjukpenningtal rullades ut 2015–2016:

– Det som omvärlden kanske har lite svårt att förstå, det är att det finns en väldig stolthet bland personalen. Att man levererar det som politikerna vill. Även om det innebär att man avslår och mångdubblar antalet avslag under ett antal år, säger Kerstin Jacobsson.

Ministern kommenterar

Dåvarande socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) var den som lanserade regeringens mål på 9,0 sjukdagar per person och år. Hon säger till Uppdrag granskning att hon inte är nöjd med att avslagen ökat kraftigt – och säger att det är en felaktig tolkning att det var vad hon ville.

Men då måste ni ha varit ganska otydliga eftersom de här avslagen fortsatt öka?

– Jag vet inte hur otydlig man kan tycka att man är om det är regeringsuppdrag som läggs och det dessutom förs samtal på absolut toppnivå i myndigheterna med generaldirektörerna.

Nej, men jag tänker eftersom avslag och indrag av sjukpenning, det ökar ju? 

– Ja, det ökade. Och när vi såg att det ökade och att balansen inte fungerade med att människor också fick det stöd de behövde så reagerade vi ju från socialdepartementets sida.

Försäkringskassan uppger till Uppdrag granskning att de inte är nöjda med hur avslagen på sjukpenning varierar i landet och att de nu ska utreda orsakerna.

Uppdrag gransknings serie om Försäkringskassan finns på SVT Play.

Läs mer: Intervjuerna inifrån Försäkringskassan

Intervjuerna genomfördes av ISF under januari-mars 2018, på totalt åtta kontor som handlägger sjukpenning i områdena Blekinge, Halland, Jämtland, Skåne, Södermanland, Västerbotten, Västra Götaland och Östergötland.

ENHETSCHEF:

Tycker du att det finns skillnader i hur handläggarna tillämpar hur de gör i handläggningen?

Tänker du bedömningar, tänker du hela liksom process och de delarna?

Framför allt bedömningar, kanske.

Ja, jag skulle ljuga om jag säger att alla gör likadana bedömningar.

HANDLÄGGARE:

Det blir en rätt så naturlig del av arbetet att det blir en tuffare tillämpning, när man går från att vi ska ha förtroende på möten, det är det som är det viktiga, till att nu ska vi tillämpa försäkringen på rätt sätt, vi ska vara restriktiva med möten. Vi ska vara tuffare och hårdare.

Hur har ni fått de signalerna?

Vi har inte fått att vi ska vara tuffare, jo, de signalerna stämmer ju, men det är väl mer att det ska vara rättssäkert. Det är de signalerna.

Och vad lägger ni i rättssäkert-begreppet då?

Tuffare.

HANDLÄGGARE:

Vi släppte igenom för mycket helt enkelt.

Om man jämförde då eller?

Man jämförde olika områden så klart, och även inom teamen, att det var en stor diskrepans mellan handläggare. Man uttryckte det mer som att vi har tillämpat försäkringen på lite fel sätt. Eller lite för frikostigt.

SPECIALIST:

Många av nya anställda är ju väldigt tuffa i sina bedömningar, vi kvalitetssäkrar ju, vi får backa lite, för att tala om att vi har faktiskt en skyldighet att ta reda på vissa saker

Med tuffa, menar du då att de avslår om de inte har tillräckligt med underlag?

Ja, de kan väl tycka att de inte behöver utreda mera och det här är tillräckligt och så ger de avslag. Det är fokus på att ge avslag nu, vi har inte legat så bra till på den fronten.

ENHETSCHEF:

Har man under ett år aldrig något avslag eller indrag så blir det lite hur ligger du till i försäkringen, för under hela året så är det ganska ovanligt att det inte är någon som kommer in med något intyg som ... där rätten till inte är styrkt.

Men underlättar det för dig att ha ett 9,0-mål eller hur tänker ni? Pratar ni om 9,0-målet eller hur ...

Ja, vi firar mest. (skratt)

I korthet: Granskningen om Försäkringskassan

• Förra året bad Uppdrag granskning publiken berätta vad de helst ville se en granskning av. Svaret var tydligt: Försäkringskassan.

• Granskningen visar att tiotusentals svenskar med läkarintyg på att de är sjuka har förlorat sin sjukpenning sedan det nya målet om sänkt sjukpenningtal i Sverige lanserades.

• Var du bor och vilken handläggare du har påverkar risken att förlora din sjukpenning – trots att Försäkringskassan säger att det inte ska vara så. Här kan du se hur vanligt det är att få avslag där du bor.

• Före detta socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) är inte nöjd med konsekvenserna som blev av hennes mål om sänkt sjukpenningtal i Sverige.

• Se hela serien “FÖRSÄKRINGSKASSAN” redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG: Försäkringskassan

Mer i ämnet