Avslöjandet 2017 handlade bland annat om en klubbstuga där det pågick illegal spelverksamhet – och hur kommunstyrelsens dåvarande ordförande stoppande avhysningen av hyresgästerna. Foto: SVT

Så gick det till när Socialdemokraterna förlorade makten i Sigtuna

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

15 år av socialdemokratiskt styre tog slut i Sigtuna efter ett avslöjande om partiets nära samarbete och gynnande av syrianska föreningar och företrädare. Mycket har hänt i kommunen sedan partiet tog makten fram till dess att den misstänkta vänskapskorruptionen avslöjades.

• 2002 kommer Socialdemokraterna till makten i Sigtuna kommun. Anders Johansson tar över som kommunstyrelsens ordförande. Hans vallöfte är att det ska byggas fler bostäder i kommunen.

• 2003 har Anders Johansson (S) ett möte med Peab Bostad där framtidens byggprojekt i kommunen listas. Peab får i hemlighet insyn i kommunens planer.

UG – Sigtunas starke man

• 2005 beslutar kommunen att sälja Steningehöjden till Peab för 130 miljoner kronor. Där ska en helt ny stadsdel byggas med 900 bostäder. Bara två veckor efter den stora markaffären skriver Peab under sponsringsavtal med fotbollsklubben Valsta Syrianska och sponsrar klubben med 10 miljoner kronor.

• 2008 reser Kommunstyrelsens ordförande Anders Johansson till Istanbul tillsammans med vd:n för Peab Bostad, Tomas Andersson, och ordföranden för Valsta Syrianska IK, Ismet Karademir. En privat resa, säger det förra kommunalrådet.

• 2009 blir Peab Sveriges största byggbolag. I Sigtuna står Peab för de allra flesta byggprojekten.

• 2010, före valet i september, står den syrisk-ortodoxa kyrkan klar. Peab står för byggkostnader på 20 miljoner kronor. Långt senare, 2018, görs en uppgörelse där församlingen betalar sju miljoner. Under valveckan, i september 2010, genomför Sigtuna sin största affär med Peab när Sigtunahem kommer betalar 774 miljoner kronor för 459 lägenheter som ska byggas. Socialdemokraterna och Anders Sandén gör ett succéval. I valdistrikten runt den syrianska kyrkan vinner partiet många nya röster. 

• I april 2011 gjuts en kyrkklocka till den syrisk-ortodoxa kyrkan. På klockan står det att den donerats av en namngiven Peabchef. Fakturan på nästan 200 000 kronor betalas av Peab. 15 maj invigs den syrisk-ortodoxa kyrkan. 

• 2012 slår förvaltningschefen i Sigtuna larm om att Valsta Syrianska IK inte betalat hyran för de kommunala fotbollsplanerna. Trots detta tillåts de fortsätta att spela.

• 2013 lämnar Anders Johansson politiken och sitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande.

• 2013 börjar Peab utreda affärerna i Sigtuna.

• 2014 presenteras Peabs internutredning i företaget. Enorma förluster redovisas samt en mängd märkliga fakturor som bekostat de olika byggprojekten i kommunen. Bland annat konstateras att ”den syrianska gruppen” fått mellan 50 och 70 miljoner kronor.

• 2016 beslutar Sigtuna kommun att avhysa personer som håller till i en klubbstuga där det misstänks pågå illegal spelverksamhet. Dessutom har hyresgästerna inte betalat någon hyra till kommunen under många år. Kommunens tjänstemän skickar en delgivningsman, men avhysningen stoppas av kommunstyrelsens ordförande Ibrahim Khalifa (S).

• I april 2017, två dagar före Uppdrag gransknings avslöjade, beslutar Sigtuna kommun att två omdiskuterade klubbstugor som kommunen äger i området vid Valsta ska rivas.

• Samma månad avslöjar Uppdrag granskning en misstänkt vänskapskorruption. Ledningen för Socialdemokraterna har gynnat en partimedlem och företagare, Ismet Karademir. Trots att det strider mot gällande detaljplan och att giltigt bygglov saknas får Karademirs pizzeria stå kvar i området Valsta centrum. I en klubblokal i området arrangeras illegal spelverksamhet. När kommunen är på väg att avhysa hyresgästerna stoppas det av kommunstyrelsens ordförande Ibrahim Khalifa (S). Khalifa medger att han stoppade avhysningen, men menar att det skedde efter en diskussion med kommundirektören. Ismet Karademir nekar till att ha haft några speciella band med Ibrahim Khalifa och hävdar att han varken haft mer eller mindre inflytande än andra människor som är engagerade i föreningslivet i Sigtuna.

• I augusti 2017 eldhärjas och totalförstörs en av klubbstugorna i Valsta, där den illegala spelverksamheten misstänks ha pågått.

• I september 2017 får en revisionsbyrå uppdraget av Sigtuna kommun att utreda avslöjandena i Uppdrag granskning, som visar att kommunstyrelsens ordförande inte hade behörighet att stoppa tjänstemännens beslut om avhysningen.

• I september 2020 avslöjar uppdrag granskning nya uppgifter på en mer omfattande hemlig pakt mellan Socialdemokraterna, Peab och den syrianska gruppen i Sigtuna.

Rättelse

I en tidigare version av den här texten stod det att avslöjandet 2017 ledde till att kommunfullmäktige i Sigtuna inte beviljade kommunstyrelsens ordförande, Ibrahim Khalifa (S), ansvarsfrihet. Han nekades ansvarsfrihet av andra anledningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Sigtunas starke man

Mer i ämnet