Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De svälter inte” – se Svensk fågel som går emot forskarnas larm om ett djurlidande för avelshöns. Foto: SVT

Svensk fågel nekar till hönors hungerstress: ”Lagom hull”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Branschorganisationen Svensk fågel vill inte kommentera filmerna som visar stressade och skadade hönor. De menar att svenska avelsdjur generellt mår bra – tvärt emot ledande forskare som pekar på ett inbyggt djurlidande i den svenska kycklingindustrin.

I en intervju med Uppdrag granskning säger Svensk fågel att hönor och tuppar inom svensk avelsindustri är friska och välmående. Men filmer inifrån Aviagen Swechick AB:s avelsanläggning i Skåne visar sargade delvis fjäderlösa djur som äter på andra skadade djur. Ett resultat av stress på grund av att de hålls på stränga foderrestriktioner, menar forskare. 

– Jag kan ju inte kommentera den här filmen för jag vet inte var den är filmad och i vilket syfte, säger Anna Silvera, fil.dr etologi och djurskydd Svensk fågel. 

Kycklingens pris

Liten mängd foder

Uppdrag granskning har verifierat filmerna som är inspelade av en person från Djurrättsalliansen som tagit anställning hos Aviagen.  

Företaget dominerar avelsproduktionen och står bakom i princip all kyckling vi köper. Avelsdjuren är av den snabbväxande sorten Ross308 och de får mycket begränsat med foder för att kontrollera tillväxten.   

Kan man säga att de svälts? 

– Ja, de får äta så otroligt lite av vad de faktiskt skulle vilja äta, så de svälts. Sen är det ju inte så att dom är rent näringsmässigt svälter ihjäl, säger Jenny Yngvesson, lektor på SLU Sveriges lantbruksuniversitet. 

Svensk fågel: Djuren mår bra

Inom forskarvärlden är problemet med foderbegränsningar kända, men branschorganisationen Svensk fågel håller inte med om att det orsakar ett lidande för avelsdjuren. Djuren mår bra och svälter inte, menar de.  

– De får en noga avvägd fodergiva för att hålla dem friska, välmående, i lagom hull, säger Anna Silvera, fil.dr etologi och djurskydd Svensk fågel. 

Företaget Aviagen har inte velat kommentera filmerna som forskare menar visar ett djurlidande. Dagen före Uppdrag gransknings publicering erkänner de i mejl brister i sin djurhållning och meddelar att den svenske vd:n avgår. 

Se hela Uppdrag granskning –”Kycklingens pris” i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kycklingens pris

Mer i ämnet