Axel Björklund, ansvarig utgivare på Uppdrag granskning. Foto: SVT

Därför publicerar Uppdrag granskning aktivisternas smygfilmer

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Uppdrag granskning kan denna vecka avslöja den svenska kycklingindustrins mörka baksida. Vi kan visa djur som pressas så hårt att de äter varandra levande. Den som vill kan stirra sig blind på vem som har tagit vissa av bilderna. Men då riskerar man att bortse ifrån ett missförhållande som berör majoriteten av alla svenskar.

Axel Björklund

Ansvarig utgivare Uppdrag granskning

De är en av de allra mest centrala aktörerna i svensk livsmedelsindustri. Men den som vill veta hur de arbetar på insidan blir lätt besviken. Grindarna är stängda och skyltförsedda, fönstren igensatta. Ingen svensk bolagsföreträdare vill svara på några frågor. 

De enda utomstående som får komma in till anläggningarna i Skåne är Länsstyrelsen. Det sker inte av bolagets goda vilja utan för att det är ett lagkrav. Men alla kontroller är föranmälda och bildmaterialet i rapporterna är i mycket hög utsträckning sekretessbelagt, i likhet med de flesta av de brister man upptäcker. Bolaget framhäver att utomstående företag godkänt deras djurhållning och anläggningar – men all dokumentation från dessa kontroller är företagshemligheter. 

Kycklingens pris

Det handlar om bolaget Aviagen, som kontrollerar aveln till cirka 99 procent i svensk kycklingindustri. Hur granskar man någon som helt stänger dörren? Hur tar man reda på vad det är de inte vill visa för omvärlden?

Blottlägga brister

Vi på Uppdrag granskning fick tag på ett omfattande videomaterial inifrån en avelsanläggning inom svensk kycklingindustri. Det kommer från en inte helt okontroversiell part – en aktivistgrupp som kallar sig Djurrättsalliansen och som i decennier tänjt på juridiska och etiska gränser för att blottlägga brister i svensk djurhantering. En medlem i gruppen har tagit anställning på en av Aviagens anläggningar och smygfilmat verksamheten. 

Filmerna visar tydliga missförhållanden kring djuren som i slutändan ger oss mat på tallriken. De ger oss en unik insyn hos en av de viktigaste aktörerna i den svenska livsmedelsindustrin. För oss råder inga tvivel om att nyhetsvärdet är stort.  

Så trots att vi inte delar aktivisternas agenda väljer vi att – efter noggranna kontroller där vi verifierat dess äkthet – visa bilderna.  

Och avslöjandet har redan fått konsekvenser: I samband med publiceringen meddelar företaget att den svenska vd:n fått lämna sin post efter 28 år på tjänsten. 

För Uppdrag granskning spelar det ingen roll vem som tipsar. Det viktiga är att vi med journalistiska metoder kan visa vad som är sant.  

Har du ett tips till oss? Hör av dig.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Kycklingens pris

Mer i ämnet