”Middag med chefen – annars strejkar Hamn4an” lyder en av rubrikerna på sajten Arbetsmarknadsnytt. Foto: SVT

Svenskt Näringslivs sajt spred felaktiga uppgifter om Hamnfyran

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

I samband med konflikten i Göteborgs hamn publicerade nyhetssajten Arbetsmarknadsnytt, som drivs av Svenskt Näringsliv, uppgifter om att hamnarbetarna krävt fler tv-kanaler och hotat med strejk för att få fina middagar med chefen. Men några sådana frågor har inte varit uppe under medlingen i konflikten.

Sommaren 2017 genomför APM Terminals en lockout där bolaget i sex veckor stänger ner hela containerhamnen under kvällar och nätter. Syftet är att Hamnarbetarförbundet ska upphöra med sina stridsåtgärder. Lockouten slår hårt mot det svenska näringslivet och företag vittnar om att de förlorar miljonbelopp.

Samtidigt påbörjar nyhetssajten Arbetsmarknadsnytt en omfattande publicering. Från maj till december 2017 publicerar Arbetsmarknadsnytt 36 artiklar om hamnkonflikten. En enda gång citeras en representant från Hamnfyran.

Medlaren: Frågorna dök aldrig upp

Och när APM Terminals varslar att 160 hamnarbetare ska sägas upp börjar Arbetsmarknadsnytt sprida nya uppgifter.

I artiklar som ”Hamnfyran vill ha fler tv-kanaler” och ”Middag med chefen – annars strejkar Hamnfyran” framställs det som att hamnarbetarna ska ha strejkat för att få fler tv-kanaler i pausutrymmena och finare avtackningspresenter. Artiklarna får spridning på sociala medier och citeras av ledarskribenter.

Men några sådana frågor har inte alls varit uppe under de sju månader som medlingen pågick, enligt medlaren Jan Sjölin:

– Det är inget som vi har wheelat och dealat med, utan det fick vi som någon form utav bakgrund. 

Men det är ju sånt som har skrivits om det här under tiden?

– Men det här är väl allt gnissel som ligger som bakgrund till konflikten kan jag tänka mig. Det är inget som vi har hållit på med, säger Jan Sjölin.

”Vi är ett medie som alla andra”

Bakom artiklarna står Svenskt Näringsliv, som också driver Arbetsmarknadsnytt. Men när Uppdrag granskning ber att få veta vad de bygger artiklarna på tar det stopp. Reportern vill inte ställa upp på intervju, och inte heller chefredaktören.

– Vi är ett medie som alla andra som bevakar någonting som händer i samhället och, så jag avböjer intervju, säger Anna Dalqvist, ansvarig utgivare.

Fast du måste ju kunna svara på publiceringar som ni har gjort, eller hur?

– Ja, självklart och det svarar jag också på, jag svarar nu på att vi publicerar artiklar som handlar om konflikten eftersom den får stora och långtgående konsekvenser för Sveriges industri och så mycket mer är det inte att säga.

Anna Dalqvist återkommer senare i ett mejl och skriver att anledningen till att hon inte kan svara på frågor är det “lagstadgade källskyddet.”

Uppdrag gransknings reportage Spelet om hamnen sändes klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 17 januari 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hamnkonflikten

Mer i ämnet