Träningsklockan avslöjade bedragarens dubbelliv – här grips hans av polis

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Nästan varje vecka skickade norrmannen Jan Helge sms till sina investerare i Norge som han förmått satsa mångmiljonbelopp i en hemlig affär. Han har gett sken av att vara direktör för ett finansbolag i Schweiz som tillsammans med internationella banker försöker frigöra den vinst som investerarna blivit utlovade. Vad han inte visste var att hans träningsklocka samtidigt avslöjade att han i själva verket satt på en bergstopp i Bærum utanför Oslo och åt jordgubbar.

Uppdrag granskning har i två reportage granskat ett av de största investeringsbedrägerierna någonsin i Sverige. Det har pågått i över 20 år och huvudmannen är en 60-årig före detta lastbilschaufför i Västsverige vid namn Mikael. Med hjälp av den pensionerade bankmannen Kurt från Umeå och affärsmannen Jan Helge i Norge har de tillsammans lyckats förmå människor att satsa flera hundra miljoner kronor i ett påstått affärsprojekt.

Norska NRK:s undersökande samhällsprogram Brennpunkt har nu kartlagt den norska delen i affären – och en träningsklocka visar sig bli helt avgörande för historien.

Bankmannens löften

Har ingen adress i Norge

Jan Helge har på pappret utvandrat till Schweiz. I sms som han skickar till sina investerare ger han sken av att vara en hårt arbetande affärsman med hela världen som arbetsfält. 

På en bild från 2016 tagen på en restaurang i Hong Kong har han en träningsklocka. Den ger ifrån sig data som kan göras tillgänglig för följare på nätet – så NRK kan genom klockan se exakt var Jan Helge har befunnit sig vid olika tidpunkter, flera år tillbaka i tiden.

I sms till de han förmått satsa pengar från juni 2019 ger Jan Helge sken av att arbeta med den så kallade affären i Zürich, Schweiz. Men klockan på hans handled visar att han vid den tidpunkten är i det populära turområdet Kolsåstoppen utanför Oslo.

Efter flera träningspass glömmer Jan Helge att stänga av klockan. Rundorna slutar ofta på en och samma adress, i Norge. Och efter ett kort samtal med husägaren står det klart vem hyresgästen är: Jan Helge. 

Förutom att han hyr ett hus i ett av Norges dyraste bostadsområden och kör en Audi A8 så disponerar han också en ribb-båt för en halv miljon kronor med båtplats vid en marina i Oslofjorden.

Han har inget jobb, betalar ingen skatt och har ingen inkomst i Norge. Hur går detta ihop?

Tagit emot minst 7,6 miljoner

Förklaringen kan finnas i det norska Skatteverkets valutaregister som registrerar överföringar av pengar till och från utlandet. Där uppger källor för NRK att Jan Helge de senaste två åren tagit emot 4,8 miljoner kronor från den före detta lastbilschauffören Mikael och hans fru i Sverige. 

Det är sedan tidigare känt att Mikael fört över knappt 1,8 miljoner kronor till Jan Helge mellan åren 2012-2014. Liksom en dryg miljon kronor från när den före detta bankmannen Kurt 2018 förmådde en kanslist i Jokkmokk att tömma ett tiotal lokalföreningars konton på pengar. 

Det innebär att Jan Helge tagit emot minst 7,6 miljoner kronor under åtta år från Mikael och Mikaels fru i Sverige. 

Med hjälp av information från klockan får NRK till slut tag på Jan Helge som är på väg ut på ännu en träningsrunda. Han vill inte svara på några frågor utan springer iväg till skogs.

Återbetalning av skulder

I ett mejl till NRK skriver han att han inte har en ledande ställning i den så kallade affären utan är en vanlig investerare. Han skriver också att han är folkbokförd i Schweiz och följer norsk lagstiftning. Och att pengarna från Mikael och Mikaels fru avser återbetalning av skulder.

Uppdrag granskning har vid flera tillfällen sökt Mikael, utan framgång.

Dagen efter att Brennpunkts program sänts i NRK måndagen den 25:e januari startar den norska ekobrottsmyndigheten en egen utredning. De genomför husrannsakningar och griper Jan Helge som häktas i två veckor misstänkt för grovt häleri.

– Detta är en typ av investeringsbedrägeri som drabbar vanligt folk. Det är också en typ av bedrägerier som vi ser en ökning av och som vi också varnat för i vår brottsvärdering, säger åklagare Trude Stanghelle till NRK.

Oslos tingsrätt beslutade den 12:e februari att förlänga häktningstiden för Jan Helge med ytterligare fyra veckor.

Se hela reportaget om bedrägeriet

Uppdrag granskning ”Mikaels miljoner: Vad hände sen?” finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bankmannens löften

Mer i ämnet