Lina Makboul har under året arbetat med granskningen av #metoo och Fredrik Virtanen. Foto: SVT/Sofia Sabel

Uppdrag gransknings reporter Lina Makboul nominerad till årets journalist i Europa

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Lina Makboul är en av 26 europeiska journalister som har chans att vinna priset för årets journalist i Europa som delas ut i Berlin 19 oktober. Under året har hon arbetat med det uppmärksammade programmet #metoo och Fredrik Virtanen.
– Jag är så himla stolt över den här nomineringen, säger hon.

Prix Europa är Europas största tv-, radio och webbfestival och priset för årets journalist ska tilldelas en individ ”som gjort sitt yttersta för att föra in nya röster i den offentliga debatten”.

Lina Makboul berättar om sitt arbete med programmet #metoo och Fredrik Virtanen:

– Jag vågade inte bara gå mot strömmen utan också mot den hord av näthatare som försökte stoppa granskningen. Men jag var aldrig ensam. Det här programmet hade inte gått att göra utan researchern Ella Hopf Berger, producenten Henrik Bergsten, fotografen Magnus Tingman, klipparen Johan Källström och redaktören Nils Hanson.

”Krossade en människas liv”

Reportaget granskade mediernas agerande under #metoo-hösten 2017, då flera välkända individer hängdes ut med namn och bild. Uppdrag gransknings program fokuserade på anklagelserna mot den tidigare Aftonbladet-medarbetaren Fredrik Virtanen. Flera medier som granskades i reportaget – bland annat Expressen och Svenska Dagbladet – fälldes senare av Pressens opinionsnämnd för sina artiklar om Fredrik Virtanen.

Granskningen mötte kraftiga reaktioner när den sändes.

– Programmet visade hur etablerade medier förlorade all form av sans och balans under #metoo-hösten 2017. Vår granskning visade på grova felaktigheter och en förkastlig journalistik som krossade en människas liv. Journalister blev aktivister och pressetiken fick ge vika för pöbelmentaliteten på sociala medier, säger Lina Makboul.

Nu är hon en av 26 europeiska journalister som har chans att vinna det prestigefyllda priset i Berlin 19 oktober.

– Det har varit en omskakande resa och ett av de svåraste jobben jag någonsin gjort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#metoo och Fredrik Virtanen

Mer i ämnet