Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
“Den flyttade sig, coronan, från våning till våning” – Hör Viveca Gigg och sonen Kevin berätta. Foto: SVT

Viveca såg smittan spridas på äldreboendet – hamnade själv i respirator

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Undersköterskan Viveca Gigg såg hur coronaviruset spred sig mellan våningsplanen på äldreboendet där hon jobbade – sedan insjuknade hon själv. Hon tillhör en riskgrupp men arbetade bara med visir samtidigt som smittan bredde ut sig på boendet.

Viveca Gigg har en ovanlig, reumatisk sjukdom och går på cellgifter. När covid-19 kom till Stockholm fick hon ett läkarintyg som hon visade upp för sin chef på äldreboendet Berga.

Hon berättade att hon är högriskgrupp och säger att hon, som skydd mot smittan, fick ett visir som någon annan använt. Hon berättar att arbetsgivaren försökte undvika att hon skulle jobba med smittade och misstänkt smittade. Men hon var ändå orolig.

– Jag var så rädd. Den flyttade sig, coronan, från våning till våning.

“Jag var alldeles livrädd”

Viveca berättar att hon såg hur smittan började sprida sig innanför äldreboendets dörrar.

– Personalen var oroliga för att det inte fanns handsprit och sådant tillräckligt, det var tvål och vatten som gällde. Det var oro då, personal insjuknade och försvann.

En dag kände Viveca att febern började komma. Hon insjuknade och behövde till slut intensivvård.

– Det var hemskt otäckt att känna att man håller på att kvävas. Jag var alldeles livrädd där på sjukhuset. Till och med när jag var nedsövd fick de ge mig lugnande, säger hon.

”Samma munskydd på sig hela arbetspasset”

I april, när Viveca insjuknade, berättade både annan personal och skyddsombuden på Kommunal för Uppdrag granskning, att det fanns stora brister i hygienrutiner på Berga.

– Man springer med samma munskydd på sig hela arbetspasset igenom, man går från avdelningar med smittade till avdelningar utan smitta och man har samma arbetskläder, samma munskydd, sade Elisabeth Antfolk, sektionsordförande i Kommunal, då.

Sakarias Mårdh, vd för Ansvar och Omsorg AB – som driver äldreboendet Berga – säger till Uppdrag granskning att de hela tiden haft skyddsutrustning enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Han säger också:

– Vi håller fortfarande på att analysera hur smittspridningen och det förloppet har sett ut i verksamheterna.

Du kan se programmet den 28 oktober, klockan 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden om munskydden

Mer i ämnet