Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ansvar & Omsorgs vd Sakarias Mårdh är nöjd över utfallet hos Arbetsmiljöverket. Foto: SVT/Pressbild

Efter larmet: Arbetsmiljöverket nöjd med åtgärderna på Berga

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsombudets anmälan till Arbetsmiljöverket, i samband med den stora smittspridningen av covid-19 på Berga vård- och omsorgsboende i Solna, har avslagits och myndigheten är nu nöjd med arbetsgivarens åtgärder. Detta trots att den handlingsplan, som enligt lag ska tas fram ihop med skyddsombudet, godkändes först två månader efter de första dödsfallen på boendet.

I en skrivelse till Arbetsmiljöverket den 21 april krävde skyddsombudet på Berga vård- och omsorgsboende föreläggande alternativt förbud till följd av arbetsmiljön i samband med den stora smittspridningen av covid-19 på boendet.

Skyddsombudet framhöll brister så som att rutinerna gällande användning av skyddsutrustning var okända för personalen, samt att ingen riskbedömning eller handlingsplan tagits fram med skyddsombudets medverkan. Enligt Arbetsmiljölagen ska skyddsombudet delta vid upprättande av handlingsplaner.

SVT har efter skyddsombudets larm granskat Berga i flera omgångar efter att flera ur personalen vittnat om bristande rutiner och höga dödstal.

Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion över telefon en knapp månad efter skyddsombudets larm, den 14 maj, där vissa missförhållanden tillbakavisades och extra åtgärder presenterades. Till exempel framhöll arbetsgivaren att det alltid funnits tillgång till skyddsutrustning och att personalen fått information om rutiner genom utbildningar och veckobrev.

Komplett handlingsplan dröjde

Redan den 29 april kom larmet från Bergas äldreboende att 27 av 96 boende hade avlidit till följd av covid-19. Den 15 maj, mer än två månader in i pandemin, godkändes arbetsgivarens handlingsplan av skyddsombudet. Den 16 juni fastslog Arbetsmiljöverket att arbetsgivaren hade vidtagit tillräckliga åtgärder efter att skyddsombudet uppgett att han var nöjd med åtgärderna.

Vd:n för Ansvar & Omsorg, som äger Berga äldreboende, menar att en första handlingsplan fanns på plats redan i februari, men att skyddsombudets sjukfrånvaro och schemalagda nattpass gjorde att handlingsplanen inte kunde godkännas tidigare.

Hör vd Sakarias Mårdh kommentera Arbetsmiljöverkets dom i videon.

Fotnot: SVT har sökt skyddsombudet utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer