Live

Senaste nytt om kriget i Gaza och upptrappningen i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Desperata förhållanden för personer på flykt i Gaza när avloppssystemen inte fungerar. Foto: UNITED NATIONS TELEVISION

Senaste nytt om Hamas och Israel

Hjälparbetare och hans familj dödade i Gaza

Den belgiska biståndsmyndigheten Enabel skriver i ett uttalande på torsdagen att en av deras hjälparbetare och delar av hans familj dödats i ett israeliskt luftangrepp i östra delarna av Rafah under gårdagen.

Mannen, hans sjuåriga son, pappa, bror och dennes sexåriga dotter dödades. Mannens fru vårdas med livshotande skador och ytterligare två barn överlevde.

Belgiens utrikesminister Hadja Lahbib skriver på X, fd. Twitter, att hon kommer kalla upp israels ambassadör i landet för att fördöma händelsen. Hon skriver även att bombandet av civila områden och befolkningar strider mot internationell rätt.

Överblick

Markerad händelse

Unrwa: Ingen nödhjälp kommer in

Under morgonen har Israels militär (IDF) uppgett att man har öppnat gränsövergången Kerem Shalom igen. Samtidigt säger FN:s Unrwa att övergången fortfarande var stängd och att ingen nödhjälp släpptes in vid lunchtid på onsdagen.

I helgen dödades fyra israeliska soldater i en attack från Hamas nära gränsen. IDF valde då att stänga gränsen, och sedan dess har ingen nödhjälp släpps in via övergången enligt Unrwa.
Gränsövergången Kerem Shalom är där mest nödhjälp kommer in till Gaza. FN har tidigare larmat om att det råder fullt utvecklad svält i norra Gaza, och biståndsarbetare varnar för att situationen blir värre för varje dag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Medlaren om vapenvila-förhandlingarna: ”Mycket känsligt läge”

Förhandlingarna mellan Israel och Hamas i "ett mycket känsligt skede". Det säger diplomaten Majed al-Ansari, talesman för medlarlandet Qatar, under blixtvisit i Stockholm.

- Dödandet av civila måste få ett slut. För många möjligheter har redan gått förlorade i den här konflikten, säger han till SVT.

Olje- och gaslandet Qatar har profilerat sig som medlarnationen som talar med alla sidor i ett stort antal konflikter. Sedan 2012 är landet värdland för Hamas politiska ledarskap. Qatar var också en av de första gulfstaterna som inledde handelsförbindelser med Israel, och är hem för Mellanösterns största amerikanska militärbas.

Markerad händelse

Patienter som kan gå skrivs ut inför Rafah-offensiv

Läkare Utan Gränser (MSF) har börjat skriva ut patienter som klarar av att gå från indonesiska fältsjukhuset i Rafah, inför den väntade offensiven mot den sydliga gränsstaden.

"Denna offensiv kommer att förvärra sjukhussystemet, som redan är knappt fungerande. Precis som vi såg i norra Gaza så kommer vissa sjukhus inte längre vara tillgängliga under risk för beskjutning", skriver MSF på X.

Rafah har blivit en tillflyktsort för fler än en miljon Gazabor på flykt.

Bland annat USA och flera humanitära biståndsorganisationer har varnat för konsekvenserna av den markoffensiv mot staden, som Benjamin Netanyahu sedan tidigare har utlovat.

Markerad händelse

Uppgifter: Våg av israeliska attacker mot Libanon

En större våg av israeliska attacker har träffat utkanten av en stad i södra Libanon, skriver Libanesiska medier på X, något som man uppger även israelisk media bekräftar.

"Israeliska krigsflyg genomförde en serie våldsamma angrepp mot utkanterna av Jabal balat, mellan Marwahin och Aita al-Shaab", skriver dem.

Israeliska militären har ännu inte kommenterat uppgifterna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Samir Abu Eid: "Spricka mellan Israel och USA"

Under kriget har USA och Israel varit nära allierade. Men under morgonen har USA bekräftat att man har stoppat en större vapenleverans till Israel. Samtidigt menar många att Israel inte skulle kunna föra krig i Gaza utan USA, säger Samir Abu Eid, SVT:s Mellanösternkorrespondent.

- Nu är förhandlingarna mellan Israel och Hamas inne i ett väldigt känsligt läge. Här kan ju då USA komma att utöva starka påtryckningar för att kanske pressa Israel att gå med på en vapenvila, säger han.

Hör Samir Abu Eid berätta om varför USA stoppade vapenleveransen i videon ovan.

Markerad händelse

USA stoppade bombleverans till Israel

USA stoppade en leverans av bomber till Israel förra veckan på grund av oro för att den planerade markinvasionen av Rafah i södra Gaza var stundande. Det rapporterar nyhetsbyrån AP som hänvisar till en anonym amerikansk regeringskälla.

Leveransen skulle bestå av 1 800 stycken 900-kilos bomber och 1 700 stycken 225-kilos bomber. USA:s oro ska främst ha handlat om hur de större bomberna skulle kunna användas i tät stadsmiljö.

President Joe Bidens administration började redan i april att se över framtida vapenleveranser till Israel då Netanyahus regering verkade komma allt närmare en markinvasion av Rafah, trots månader av motstånd från Vita huset, skriver AP.

Amerikanskt militärplan
USA stoppade bombleveranser till Israel förra veckan med oro för den planerade markinvasionen av Rafah. Arkivbild. Foto: ISRAEL DEFENSE FORCES HANDOUT/AP/TT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Här slår israeliska roboten ner bredvid tälten i Rafah

AP:s fotograf fångade under tisdagen när en israelisk robot slår ner bredvid ett tältläger vid Rafah.

Enligt AP ska civila uppmanats att lämna området strax innan attacken och inga skadade eller döda har rapporterats.

Flera flyganfall mot området har rapporterats det senaste dygnet. IDF har även tagit kontroll över gränsövergången mellan Rafah och Egypten då man menar att övergången ”användes för terrorsyften”.

USA: Räknar med att övergång öppnar igen

USA förväntar sig att gränsövergången Kerem Shalom öppnar igen på onsdagen, säger Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre.

Enligt Matthew Miller, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet, har Israel "förbundit sig att återöppna" övergången.

– Vi arbetar för att se till att det faktiskt sker så att humanitärt bistånd kan fortsätta att passera, säger Miller på en pressträff.

Kerem Shalom stängde i söndags när fyra israeliska soldater dödades i en granatattack från Hamas. Även den andra viktiga gränsövergången Rafah, som gränsar mot Egypten, hålls just nu stängd sedan israeliska styrkor tog kontroll över den under tisdagen.

USA: Piren är färdigställd

Den provisoriska piren som byggts utanför Gazas kust är färdig, meddelar USA:s försvarsdepartement.

Piren, bestående av flytande pontoner, ska underlätta hjälpleveranser som kommer in sjövägen. Den nya nödhamnen väntas till att börja med kunna föra in 90 lastbilar med nödhjälp per dag, för att sedan utökas till 150 lastbilar.

På grund av dåligt väder har piren dock inte kunnat förankrats i Gaza. Enligt Pentagon är förhoppningen att det ska ske i slutet av veckan.

Uppgifter: Alla överens om att återuppta samtal

Alla parter, inklusive Israel och Hamas, är med på att återuppta förhandlingarna om en vapenvila i Gaza, rapporterar statliga egyptiska medier.

– Alla parter har kommit överens om att återvända till förhandlingsbordet, säger en högt uppsatt källa till kanalen.