Foto: TT, Polisens förundersökning

Här läcker advokaterna hemlig information till Vårbynätverket

Uppdaterad
Publicerad

I krypterade meddelanden misstänks försvarsadvokaterna ha lämnat ut hemlig information till ledare för Vårbynätverket. Detta enligt chattloggar ur förundersökningen angående mordet och mordförsöken i Kungens kurva i januari 2020, som Veckans brott tagit del av. 

Det är via den krypterade meddelandetjänsten Encrochat som advokaterna har kommunicerat med ledaren för det ökända Vårbynätverket. Enligt polisen har de använt sig av användarnamnet ”Literalbeetle” och kallat sig själva ”Kungen” och ”Prinsen”. Chattjänsten knäcktes av fransk polis i somras har sedan dess använts som bevis i flera förundersökningar.  

I det aktuella målet företrädde en av advokaterna den misstänkta för skjutningen vid Kungens kurva. Efter ett förhör där den misstänkte delgivits bevis hörde advokaten av sig till Vårbynätverkets ledare och berättade om bevisen. 

Advokaten: “Nu har de hittat glassplitter på västen som han greps med också” 
Ledaren: “Hans jävla väst. Att han inte kasta den”.  
Advokaten: “Han hade inte ens häktats utan den”. 
Ledaren: “Hahaha” 
Advokaten: “Tändsatspartiklar o nu glassplitter det enda som fattas är blod från offret”

Avslöjar bevis inför förhör

Advokaten uppmanar också Vårbynätverkets ledare att prata med en person och instruera honom vad han ska säga i förhör om en bil som är intressant i utredningen. 

“Säg att han får brösta att han tog saaben den dagen efter att xx (reds justering) kom med den till centrum o att han brukar använda den. Men utifall att de förhör hnm om det så ska han inte förneka att han använder den”

Berättar om videoövervakning

Advokaten berättar också för ledaren att polisen har använt sig av hemliga kameror för att avslöja narkotikahandel i Vårberg och uppmanar Vårbynätverket att kontrollera sina utrymmen, efter att en person blivit delgiven. 

Advokaten: “Bror d K a t a s t ro f ! 
Advokaten: “Tänkte på er var försiktiga o kolla alla utrymmen om polisen lagt ngn kamera eller så.”
Ledaren: “ja men ingen hänger där de stashar knark”
Advokaten: “Jag vet men be dem alltid maskera sig utifall att”
Advokaten: “De har film när de sitter i timmar o förpackar knarket”

Advokaten i Kungens kurva-fallet blev i höstas avsagd sitt uppdrag och i början av februari blev den andra advokaten som haft tillgång till Encrochat-telefonen av med sitt uppdrag som klient för en annan misstänkt i Vårbynätverket. De båda utreds nu av Advokatsamfundet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Veckans brott

Mer i ämnet