Fem personer har bekräftats omkomna i måndagens arbetsplatsolycka i Sundbyberg utanför Stockholm då en bygghiss rasade 20 meter. Foto: Fredrik Sandberg/TT

2023 dödligaste arbetsåret på drygt ett decennium

Uppdaterad
Publicerad

I och med måndagens byggolycka med fem döda uppgår antalet arbetsplatsrelaterade dödsolyckor i Sverige till 59 stycken. Det är det högsta antalet sedan 2011.

Män är kraftigt överrepresenterade när det gäller arbetsplatsolyckor med dödlig utgång. Anledningen är att de branscher där det sker flest dödsolyckor – byggbranschen och transport – är mansdominerade yrken.

Decenniet mellan 2011 och 2020 hade en långsiktigt nedåtgående trend vad gäller dödliga arbetsplatsolyckor. Det visar statistik från Arbetsmiljöverket.

Hissolyckan i Sundbyberg

Under 2020 minskade antalet kraftigt, sannolikt orsakat av pandemin och den minskade aktiviteten i ekonomin. Sedan dess har kurvan pekat något uppåt för varje år.

I och med den dödliga hissolyckan är 2023 ett rekordår, trots minskad byggaktivitet på grund av en ny inbromsning av ekonomin och trots att året ännu inte är slut.

Om man enbart tittar på antalet dödsolyckor i den svenska arbetskraften är antalet för 2023 52 dödsfall. Lägger man till dödsolyckor i Sverige för utländsk arbetskraft och övriga där bland annat värnpliktiga och personer intagna på kriminalvårdsanstalt och som omfattas av Arbetsskadeförsäkringen hamnar totalen för 2023 på 59 dödsfall.  

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är fruktansvärt” Biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) besökte under tisdagen platsen för hissolyckan. Foto: Oskar Jönsson/SVT

Antalet dödsolyckor på arbetsplatser senaste åren

2020: 29

2021: 48

2022: 49

2023 (till och med 12 december): 59

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hissolyckan i Sundbyberg

Mer i ämnet