27 november: Nattens nyheter

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifter: EU vill höja snuspriserna drastiskt

Sverige kan tvingas behöva höja skatten på snus ordentligt, om ett nytt förslag från EU-kommissionen klubbas igenom. Detta enligt ett läckt dokument som Aftonbladet tagit del av.

Förslaget presenterar en ny punktbeskattning av tobak, vilken skulle få en dosa lössnus att kosta över 120 kronor.

Enligt tidningen väntas förslaget offentliggöras i början av december. Därefter ska det diskuteras och beslutas om av EU:s medlemsstater.

Om tillräckligt många röstar för förändringen kan priset för en dosa portionssnus öka med 34 kronor, respektive 62 kronor vad gäller lössnus.

Ukraina ber Sverige om elutrustning

Ukraina vill att Sverige bistår med materiel efter den senaste tidens ryska robotattacker mot energiinfrastruktur som lett till omfattande strömavbrott i landet, rapporterar Sydsvenskan.

Bland annat efterfrågar den ukrainska nätoperatören Ukrenergo 100 kilometer högspänningskablar, 30 kompletta nätstationer och 60 ton transformatorolja.

Förfrågan om hjälp har skickats till flera länder och till Sverige kom den i måndags, enligt Anna Anteskog, elberedskapsexpert på myndigheten Svenska kraftnät.

– Vi jobbar just nu med att inventera vad vi skulle kunna skicka för någonting, säger hon till tidningen.

Bolsonaro visar sig offentligt igen – efter en månad

Brasiliens president Jair Bolsonaro deltog på lördagen i det första offentliga evenemanget sedan han förlorade presidentvalet för nästan fyra veckor sedan.

Bolsonaros talade inte under sitt framträdande, som var vid en militär examensceremoni. Evenemanget hölls i Resende, som ligger i de södra delarna av landet, och är runt 100 mil från Bolsonaros residens i huvudstaden Brasília.

Bortsett från ett kortfattat uttalande, där han sade att han ska respektera konstitutionen, har han inte uttryckligen medgett nederlag eller gratulerat den blivande presidenten Lula da Silva, som svärs in den 1 januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.