• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Matilda Anttonen och hennes sambo spenderade två nätter utanför polishuset. Foto: Matilda Anttonen

Matilda tillbringade 41 timmar i kö för provisoriskt pass

Publicerad

Under onsdagskvällen ställde sig Matilda Anttonen i kön utanför polisstationen i Karlstad för att få tag på ett provisoriskt pass.

I förmiddags hade hon det i handen – 41 timmar senare.

– Jag sov på parkbänken under bar himmel, säger hon.

För fem veckor sedan tog Matilda Anttonen fotot för ett nytt pass, men de långa leveranstiderna har gjort att det inte har kommit fram än.

I helgen lyfter planet till Kroatien. Så tiden började bli knapp.

– Jag förstod att provisoriskt pass var mitt enda val för att komma iväg på semester, säger hon.

Klockan 21 i onsdags ställde hon sig i kön utanför polisstationen i Karlstad. Hon fick då den sista köplatsen – för fredagens tider.

”Jag ville visa min resa”

Matilda postade flera bilder och uppdateringar till sina följare på twitter om hur det var i passkön. Till vardags är hon vice ordförande för KDU i Värmland.

Var det något politiskt du ville säga genom att lägga upp tweetsen från kön?

– Nej, det var inget politiskt. Jag som privatperson ville visa min resa och jag ville att mina följare skulle få se om jag skulle få ett pass eller inte. Dessutom ville jag upplysa andra om det var värt det, eller inte.

Hon säger däremot att hon tycker att det är synd att poliserna på plats får ta en del kritik från folk som är desperata för att få ett pass.

– Jag tror människor behöver ha lite mer respekt att polisen gör sitt bästa. Det är utom deras kontroll att det är så här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.