Polis griper en person som körde in i avspärrningarna vid Skånegården med en personbil. Kort efter att Stram Kurs lämnade manifestationen kom larm om bilbränder i närområdet. Foto: Johan Nilsson/TT

87 misstänkta för brott efter påskupploppen

Uppdaterad
Publicerad

87 personer är misstänkta för brott efter påskhelgens våldsamma upplopp i samband med att högersextrema Stram kurs ledare Rasmus Paludan aviserat manifestationer i flera svenska städer.

Brottsmisstankarna handlar om bland annat försök till dråp, grovt sabotage mot blåljusverksamhet samt grovt våldsamt upplopp. Av de misstänkta är 10 personer firhetsberövade.

Polisen: Ytterligare uppåt 300 personer

I dagsläget har polisen lyckats identifiera 130 personer. Men den siffran väntas stiga, och därmed också antalet misstänkta.

– Vi har ett gott utredningsläge och arbetet kommer att fortgå. Vår uppskattning är att ytterligare cirka 200-300 personer som vi, med stor sannolikhet kommer kunna identifiera och lagföra, säger nationell kommenderingschef Jonas Hysing.

Arbetet med att identifiera misstänka har bland annat skett med de över 2000 filmer och foton som allmänheten skickat in till polisen.

Över hundra skadade poliser

Det var under påskhelgen som högerextrema Stram kurs ledare Rasmus Paludan aviserade att han skulle hålla manifestationer och koranbränning i flera svenska städer. Våldsamma upplopp bröt ut i Örebro, Linköping, Norrköping, Stockholm, Landskrona och Malmö. Över 100 poliser skadades skadades.

Rasmus Paludan har polisanmälts för hets mot folkgrupp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt under påskhelgen när våldsamma upplopp spred sig till flera svenska städer. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.