Linus Brostedt. Foto: Privat

Aceton bort från hyllorna efter knarklarm

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har flera personer överdoserat drogen spice. Aceton kan användas vid tillverkning av drogen och därför plockar nu flera butiker bort aceton från hyllorna.

Spice är en drog som går att beställa på nätet för en billig peng och den är dessutom laglig.

Den brukar blandas med tobak och sedan rökas, men eftersom den innehåller flera kemikalier är den svår att dosera och det finns flera fall där personer överdoserat.

Spicevåg i Sverige

”Smutsig drog”

Av drogen kan man få biverkningar som hjärtinfarkt, psykos och spasmer. I värsta fall kan man dö.

Kemiskt ren aceton kan användas som lösningsmedel för att tillverka spice och flera handlare och butiksanställda har nu slagit larm om ungdomar som snattar aceton.

– Vi märkte att vi hade ett stort svinn på aceton, men bara på kemiskt ren. En dag så kom jag på en kille som försökte sno fyra flaskor. Han berättade till slut att han använde det för att tillverka spice. Han var själv heroinist, men sa att spice är en smutsig drog. Vi fick vår misstanke bekräftad och valde att göra något åt det, säger Ica-handlaren Linus Brostedt, i Västerås.

Vidtar åtgärder

Butiken har nu valt att placera aceton i automater, från vilka man köper snus och cigaretter.

– Folk undrar varför vi gör det, men när vi förklarar tycker de att det är ett bra initiativ. Egentligen tycker jag inte att man ska vara storebror, men när det handlar om ungdomar bör man agera. Vi vill inte att aceton används för drogtillverkning, säger Linus Brostedt.

Försäljningen av aceton i butiken är fortfarande densamma, men svinnet har minskat. Minst fyra Ica-butiker, två i Västerås och två i Sundsvall har valt att placera acetonen antingen bakom kassorna eller i automater.

I dag gick Ica centralt dessutom ut och informerade handlarna om drogen och uppmanade dem att vara uppmärksamma.

”Kommer vara lyhörda”

Men Coop har inte vidtagit några åtgärder.

– Det är en lokal fråga för varje enskild handlare och vi har inte stött på några stora problem när det gäller aceton. Men vi kommer givetvis att vara lyhörda. I morgon ska jag prata med våra driftchefer och se om det finns något som vi behöver göra, säger Kristofer Myrevik, kommunikationschef på Coop.

Axfood säger sig inte heller ha något större problem med aceton.

– Jag har inte hört något om det, säger Axfoods presschef Ingmar Kroon.

Branschorganisationen Svensk handel har inte gått ut med någon allmän rekommendation gällande aceton, men kommer att titta närmare på frågan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spicevåg i Sverige

Mer i ämnet