Lars Adaktusson (KD) menar att flera exempel visar att Sverige haft en ensidig och propalestinsk agenda under många år. Foto: TT

Adaktusson (KD): ”Socialdemokraterna utnyttjas av antisemitiska grupper”

Uppdaterad
Publicerad

Brandbomber och dödshot – hat mot judar är en fråga som har aktualiserats flera gånger den senaste veckan.
I kvällens Opinion live diskuterar bland andra Lars Adaktusson (KD) och Ann-Sofie Hermansson (S) antisemitismen, som alla tar avstånd från.
Men Lars Adaktusson tycker att Socialdemokraternas fördömanden skorrar falskt.

EU-parlamentarikern, och ordföranden för Samfundet Sverige-Isreal, Lars Adaktusson är kritisk mot Sveriges hållning gentemot Israel, som han menar riskerar att sanktionera antisemitism. Därför tycker han att det skorrar falskt när socialdemokratiska företrädare fördömer det som hänt i Göteborg och Malmö.

”Ensidig och propalestinsk agenda”

– Självklart säger man så nu, och det är bra. Men det gäller också att idka självkritik. För när man gör den typ av uttalanden som Marita Ulvskog (S) och Margot Wallström (S) gjort, så tas det tacksamt emot av de grupper som sedan sprider antisemitiska föreställningar, säger han.

Han menar att flera exempel visar att Sverige haft en ensidig och propalestinsk agenda under många år.

– Sverige är det enda av EU:s medlemsländer som har en utrikesminister som inte är välkommen i Israel. Det säger mycket om hur den svenska politiken uppfattas i Israel, säger Lars Adaktusson.

S: Adaktusson ”extrem person” i sammanhanget

SVT har sökt Margot Wallström och Marita Ulvskog, som meddelat att de inte kan medverka i programmet. Utrikesministerns pressekreterare Erik Wirkensjö menar att Lars Adaktusson blandar ihop antisemitism med kritik av Israels regerings politik.

”För övrigt tycker jag att Adaktusson är en ganska olämplig och extrem person när det gäller denna fråga”, skriver han i ett sms.

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, medverkar i programmet. Hon vaknade till nyheten om attacken mot synagogan på söndagsmorgonen.

– Det kändes riktigt, riktigt obehagligt.

”Olika uppfattningar om Israel-Palestina”

Nu öppnar hon för att vidta nya åtgärder mot antisemitism. Hon menar att Socialdemokraterna under åren bedrivit ett aktivt arbete mot judehat, exempelvis genom Göran Perssons och Stefan Löfvens satsningar på Forum för levande historia. Och hon vänder sig starkt mot beskrivningen att partiets pro-palestinska hållning bidrar till antisemitism.

– Jag tycker inte att man ska skylla på varandra politiskt i det här sammanhanget, för vi har antagligen olika uppfattningar när det gäller Israel-Palestinafrågan, absolut, men att det skulle börja klistras på antisemitiska uppfattningar för den sakens skull, det tycker jag är att dra det väldigt långt.

Olof Palme bjöd på 80-talet in PLO-ledaren Yassir Arafat till Sverige och Sverige erkände staten Palestina 2014. EU-parlamentarikern Marita Ulvskog kallade förra veckan flytten av USA:s ambassad i Israel till Jerusalem för en krigsförklaring och utrikesminister Margot Wallström kommenterade beslutet som ”katastrofalt”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.