”Vi ser idag i Sverige en framväxande antisemitism som i många delar är importerad från Mellanöstern”, enligt Söder. Foto: TT/Faksimil

Björn Söder (SD) skyller hatet mot judar på alla andra partier

Uppdaterad
Publicerad

Brandattacker mot judiska byggnader har väckt bred politisk avsky den senaste veckan. Riksdagens andre vice talman Björn Söder (SD) menar att de övriga riksdagspartierna och ”det svenska medieetablissemanget” bär skulden till att hatet mot judar ökar i Sverige.

Under söndagsförmiddagen delade Björn Söder en Aftonbladet-artikel på Facebook där svenska journalister och politiker, däribland statsminister Stefan Löfven (S), reagerar starkt på lördagens brandattack mot synagogan i Göteborg.

”Hatet mot judar ökar i Sverige. Antisemitismens fula tryne syns allt oftare. Arkitekterna bakom detta är sjuklövern i riksdagen och det svenska medieetablissemanget”, kommenterar Söder delningen.

”Antisemitismen är importerad”

SVT Nyheter har sökt Björn Söder för en telefonintervju. I ett mejl förklarar SD-politikern kommentaren:

”Vi ser idag i Sverige en framväxande antisemitism som i många delar är importerad från Mellanöstern. Genom en fullständigt oansvarig invandringspolitik med stort inflöde av migranter från arabstater i Mellanöstern har sjuklövern i riksdagen (det vill säga övriga sju riksdagspartier, som alla stått bakom denna invandringspolitik) genom sitt mångkulturella samhällsbygge skapat detta vi nu ser. Samtliga sju partier bär lika stor skuld.”

Även Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof har gått ut med liknande synpunkter på sociala medier, där han sagt att den växande antisemitismen beror på ”en kombination av invandring från Mellanöstern och klassisk socialdemokrati”.

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Magnus Manhammar kallar resonemanget för ”trams”.

– Det är en löjlig konspirationsteori som Sverigedemokraterna har och en befängd anklagelse. De har länge försökt släta över sin egen rasistiska historia genom att baktala andra partier.

Han är tillsammans med Elisabeth Svantesson (M) drivande i riksdagens nätverk mot antisemitism.

– Hela samhället har ett ansvar att tydligt ta avstånd mot antisemitismen och jag upplever att både regeringen och oppositionen har gjort detta, säger han.

Statsvetaren: ”Tillbaka till hårdare retoriken”

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, har tagit del av Björn Söders Facebookinlägg.

– SD har under hösten börjat glida tillbaka till den lite hårdare retoriken. Man vill distansera sig och visa att man är annorlunda än de andra partierna, därför nämns sjuklövern och medieetablissemanget, menar Hinnfors.

– En rimlig tolkning är att det är muslimerna som ska ses som de skyldiga, även om det inte sägs rakt ut.

Händelsen utreds nu av polisens hatbrottsgrupp. Två män, 18 och 21 år gamla, har häktats på sannolika skäl misstänkta. Kammaråklagaren bekräftar för SVT Nyheter att attentatet kan ha att göra med USA:s beslut om ambassadflytt och har uppfattningen att motivet har med Israel-Palestina-konflikten att göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer