Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Advokaten Johanna Björkman menar att det är naturligt att förundersökningen läggs ner i Olof Palme-fallet.

Advokaten: Försvarligt att gå ut med uppgifterna

Publicerad

Stig Engström, även känd som Skandiamannen, har av åklagaren Krister Petersson pekats ut som gärningsman. Enligt Johanna Björkman, före detta åklagare och advokat, var det försvarligt att gå ut med uppgifterna.
– Förtalsvägen tror jag personligen inte på i dag men det kommer säkerligen att diskuteras väldigt väsentligt och intensivt, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Palmeutredningen har lagts ner och den numera avlidne Stig Engström, pekas ut som gärningsman av åklagaren. Beslutet bygger på gamla uppgifter och något mordvapen har inte hittats. 

Beslutet är logiskt, enligt juristen Johanna Björkman. För att komma vidare i utredningen hade Stig Engström behövts höras.

– Det är ett speciellt fall, det är Palmemordet och det är ett ärende som ur allmän synpunkt, jag vet inte om det finns något fall som är så engagerande, säger Johanna Björkman.

Högt allmänintresse

Någon fråga om förtal tror Johanna Björkman inte att det blir.

– Det skulle vara svårt att driva ett förtalsmål för det är så pass högt allmänintresse. Det är försvarligt att gå ut med de här uppgifterna. Åklagaren beskriver att han har skälig grund att anta att det här är en person som är intressant för utredningen. 

Andra förutsättningar i dag

I dag hade förutsättningarna varit annorlunda menar Johanna Björkman och Stig Engström hade anhållits och blivit skäligen misstänkt i fallet.

– Idag hade man vidtagit de här tvångsmedel åtgärderna mot den här personen det hade kunnat leda till mer material eller inte väckt åtal mot personen. Det är en väsentlig kritik som åklagare framför 86 och 87 när man släppte personen eller helt enkelt riktade in på et annat spår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Besked i Palme-utredningen

Mer i ämnet