Foto: TT

Aegirbio rasade på börsen efter SVT:s granskning

Uppdaterad
Publicerad

Medtechbolaget Aegirbio rasade på börsen under fredagsmorgonen efter SVT:s granskning. Samtidigt meddelar bolaget att förvärvsdiskussionerna med Dynamic Code avslutas.

Småspararfavoriten Aegirbio har varit en av årets börsraketer – och rusade med runt 400 procent på bara några veckors tid i juli. Anledningen till den plötsliga kursstegringen var framför allt nyheter om mångmiljonaffärer med covidtester till Asien.

Men SVT kunde på torsdagskvällen avslöja att det finns flera kopplingar mellan centrala aktörer i covidtestaffärerna och bolag som Skatteverket har pekat ut som delaktiga i en mycket omfattande härva med misstänkta momsbedrägerier.

Aegirbio rasade 40 procent redan under torsdagens handel efter besked om förseningar och lägre omsättningsprognos än väntat. På fredagsmorgonen, efter SVT:s granskning, stod det klart att förvärvsdiskussionerna med det Linköpingsbaserade medtechföretaget Dynamic Code avslutats.

”Mycket besviken”

”Industriellt är affären helt rätt, men förutsättningarna blev för svåra för att ta allt i hamn. Vi tar konsekvensen av detta och avbryter processen. Personligen är jag mycket besviken för jag tror detta hade varit en fantastisk strukturaffär”, säger Martin Linde, VD Aegirbio, i ett pressmeddelande.

Aegirbio föll tungt i den inledande fredagshandeln och är i skrivande stund ner cirka 40 procent. Aktien hade därmed tappat drygt 80 procent av börsvärdet den senaste månaden. Under förmiddagen återhämtade den sedan till ungefär hälften av nedgången.

”Vi såg att ett samgående hade en strategisk logik, men utifrån den senaste börsutvecklingen i Aegirbio bedömer parterna att budet inte kan gå igenom”, säger Petter Lundström, styrelseordförande i Dynamic Code, i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet