På måndagskvällen meddelade Aegirbio att Martin Linde (på bilden) ersätts av Patrik Elfwing som VD för företaget. Foto: Aegirbio/TT

Aegirbios vd sjukskriven – aktien fortsätter falla

Uppdaterad
Publicerad

Aegirbios vd Martin Linde är sjukskriven tills vidare – och företagets operativa chef Patrik Elfwing tar över som tillförordnad vd. Beskedet kommer efter en turbulent tid för medtechbolaget.

Lundabaserade Aegirbio har haft ett intensivt börsår. Under sommaren rusade aktien med flera hundra procent under kort tid i samband med att företaget presenterade en rad positiva nyheter. Framför allt handlade det om mångmiljonaffärer med covidtester till Asien.

Men SVT kunde förra veckan berätta det finns kopplingar mellan centrala aktörer i covidtestaffärerna och bolag som Skatteverket har pekat ut som delaktiga i en mycket omfattande härva med misstänkta momsbedrägerier.

Kraschade börsraketen Aegirbio

Utredning pågår

Efter börsens stängning på måndagen meddelade Aegirbio om vd-bytet.

”Efter att under lång tid ha arbetat hårt med att bygga upp Aegirbio till ett internationellt diagnostikföretag, i kombination med senaste tidens extrema tryck, har Martin Linde tyvärr blivit sjukskriven. Vi hoppas att Martin snabbt återhämtar sig och kan komma tillbaka med samma energi som tidigare”, säger Anders Ingvarsson, styrelseordförande i bolaget, i ett pressmeddelande.

Samtidigt meddelade styrelsen att en utredning för att undersöka omständigheterna kring Aegirbios affärspartner pågår.

Lämnar fler uppdrag

Den senaste veckan har aktien rasat runt 70 procent, men den är fortfarande upp över 100 procent för året.

På tisdagen stod det också klart att Martin Linde lämnar sin roll som styrelseledamot i Zesec, Acousort och Opticept, enligt pressmeddelanden från bolagen.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kraschade börsraketen Aegirbio

Mer i ämnet