Beslutsroboten kan ha fattat 70 000 felbeslut. Nu kallas Mikael Sjöberg till riksdagen. Foto: TT

AF-chefen kallas till riksdagen – måste förklara robothaveriet

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingens generaldirektör kallas till riksdagens arbetsmarknadsutskott för att förklara det it-haveri som kan ha orsakat upp till 70 000 felbeslut.

SVT avslöjade i förra veckan att allvarliga brister i arbetsförmedlingens it-system gjort att tusentals arbetslösa kan ha fått sitt aktivitetsstöd indraget på felaktiga grunder.

Det handlar om en automatiserad tjänst som potentiellt kan ha fattat upp till 70 000 felbeslut.

Robothaveriet på Arbetsförmedlingen

Avslöjandet väckte stor uppmärksamhet, inte minst eftersom myndigheten upptäckt felen redan i augusti men inte informerade allmänheten, de arbetslösa eller ens de egna arbetsförmedlarna förrän efter SVT:s avslöjande.

Ska klargöra hur det kunde ske

Nu står det alltså klart att generaldirektör Mikael Sjöberg kommer att kallas till arbetsmarknadsutskottet i riksdagen för att förklara sig.

”Det är viktigt att han klargör hur detta kunde inträffa och redogör för vilka åtgärder myndigheten vidtar för att något liknande inte ska hända igen”, uppger utskottets ordförande Anna Johansson (S) i en skriftlig kommentar.

Centerpartiets Martin Ådahl aviserade redan dagen efter avslöjandet att han skulle väcka frågan om att kalla in Sjöberg. Han skriver nu i en kommentar att ”förutom själva it-haveriet är det ett tydligt tecken på lednings- och organisationsproblem på Arbetsförmedlingen som vi måste reda ut”.

Samma dag som SVT avslöjade haveriet lanserade Arbetsförmedlingen en ny robot, som ska fatta beslut om nystartsjobb.

Mikael Sjöberg har kallats till utskottets sammanträde tisdagen den 5 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Robothaveriet på Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet