Arbetsförmedlingens it-chef Filippa Jennersjö tror på den nya robottekniken. Foto: TT/Arbetsförmedlingen

Trots haveriet: Ny beslutsrobot lanseras av Arbetsförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad

Samma dag som SVT Nyheter avslöjade att en robot på Arbetsförmedlingen kan ha fattat 70 000 felaktiga beslut lanserade myndigheten en ny robot. Istället för aktivitetsstöd ska den ta beslut om nystartsjobb. Men den snabba automatiseringen får kritik av forskare.

SVT har tidigare berättat om stora problem med Arbetsförmedlingens it-system.

Robothaveriet på Arbetsförmedlingen

Förra veckan avslöjade vi hur ny robotteknik kan ha lett till 70 000 felbeslut om indraget aktivitetsstöd.

Ändå lanseras alltså nu ännu en robot, denna gång för att ta beslut om nystartsjobb. It-chefen Filippa Jennersjö menar att manuella tester ska upptäcka eventuella fel.

Har ni inte gjort sådana tester tidigare?

– Jo absolut, vi jobbar med tester där också. Men det är mer en process eftersom systemet har uppdaterats under flera år.

För där har man ju inte upptäckt felen under lång tid, tänker jag?

– Jo, vi upptäckte det ju nu till slut.

Ännu mer ska automatiseras

Från och med den 25 februari ska den nya roboten i vissa fall fatta självständiga myndighetsbeslut om vilka som får ekonomiskt stöd för att ha så kallade nystartsjobb, vilket ska ge handläggarna mer tid till annat.

Inom två år ska ytterligare moment automatiseras.

– Då är det olika typer av ärenden, till exempel arbetspraktik, säger Filippa Jennersjö.

Vad kommer inte att automatiseras?

– Det viktiga mötet med människan.

”Problematiskt”

På dagens DN debatt skriver forskarna Anne Kaun och Julia Velkova om riskerna med den nya robottekniken, bland annat att automatiseringen går för snabbt.

– Det hänger ju också ihop med att hela Arbetsförmedlingen ska byggas om och nedskärningar ska ske. Då blir det problematiskt, vem ska fånga upp det om de saknas handläggare och de automatiserade systemen inte fungerar? säger Anne Kaun, som är docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Södertörns högskola, till SVT.

Hos Arbetsförmedlingen ses tekniken mer som en lösning på ett problem.

– Sättet att klara av den här budgetneddragningen är att satsa på digitalisering, kanalöverföring, automatisering och robotisering, säger Filippa Jennersjö.

Vet du mer? Kontakta våra reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Robothaveriet på Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet