Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag bryr mig inte om börskurser egentligen” – hör Roger Akelius om miljardaffären. Foto: Pressbild/Akelius Foundation/Jessica Gow/TT

Akelius ny storägare i Academedia – vill slopa vinster och utdelning

Uppdaterad
Publicerad

Mångmiljardären Roger Akelius tar över som största ägare i den börsnoterade skoljätten Academedia. Nu säger han att han vill slopa höga vinster och aktieutdelningar och i stället låta pengarna gå till eleverna.

– Man får välja om man ska ha utdelning eller utbildning, säger han.

Roger Akelius första uttalanden efter köpet om att vinstjakt och utdelningar inte är viktigt, kom som en chock för aktieägarna och börskursen rasade under onsdagen med närmare sju procent. Något Dagens Industri var först att rapportera om.

Academedia har cirka 800 förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och vuxenutbildningar, 100 000 elever och närmare 20 000 anställda. Akelius köper 28 procent av bolaget via sin stiftelse, vilket gör honom till en av skolsveriges mäktigaste personer.

Enligt honom har han inte köpt aktierna i Academedia i första hand för att tjäna pengar.

– Jag kan tänka mig att Akelius Foundation ska betala till de här skolorna bara för att höja kvalitén. Och då vill inte Akelius donera pengar till skolan om pengarna sedan ska gå till utdelning, till kapitalister som jag och andra, säger han.

Mindre fokus på betyg

Akelius berättar att han läst hundratals forskningsartiklar och böcker om pedagogik.

– Jag är överlycklig över att ha funnit nya vägar hur man ska lära sig mycket enklare. Till exempel tycker många att matte är underligt och besvärligt. Men de som inte gillar X har bra ben och armar och kan bygga olika grejer – och på den vägen förstå logiken, säger Roger Akelius.

Han menar också att det ska bli mindre fokus på betyg i Academedia i framtiden.

– Jag tycker betyg är avskyvärt. Jag har själv alltid varit dålig på att få bra betyg. Det är bara de bästa i klassen som får bra betyg. För de andra är det bara en stress och föräldrarna skäller på lärarna för att de ger barnen för dåliga betyg.

Sveriges största privata bostadsägare

Den 78-årige Akelius var under 1980-talet känd som skatteexpert. Senare gick han in i fastighetsbranschen. Akelius fastigheter blev så småningom Sveriges största privata bostadsägare.

År 2021 sålde Akelius stor del av fastighetsimperiet till det numera krisande fastighetsbolaget Heimstaden för 92 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.