Jimmie Åkesson efter P3-bråket: ”Blev kränkt av det”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagens Morgonpasset i P3 sade Sverigedemokraternas partiledare att han bara är där för att han måste, och att ”hade jag varit chef här hade jag lagt ner P3 direkt”. I Morgonstudion slår han ner hårt både på public service och P3.

– Jag betraktar P3 som politiska motståndare. Det är en vänsterliberal smedja, sade Åkesson i SVT:s Morgonstudion efter sitt uttalande om Sveriges Radios P3 i går.

Efter gårdagens uttalanden om Sveriges Radios P3 fortsatte Jimme Åkesson (SD) kritisera P3. Han talade om ”snorungar”.

– Jag betraktar P3 som politiska motståndare. Det är ingen som granskar makten. Det är en vänsterliberal smedja, sade Åkesson i SVT:s Morgonstudion på torsdagen.

Val 2018 – #dinröst

– Man har gjort grova övertramp. Både vilka programledare som finns där. Både deras bakgrund och deras syn på samhället.

”Jag blev kränkt”

Jimmie Åkesson (SD) är mycket kritisk till ett satirinslag som spelades upp i programmet.

– Jag blev kränkt av det. Det var genuint dåligt. Inget som public service ska ägna sig åt alls, sade han till Morgonstudion.

– När det gäller val av musik, man spelar en sång där man säger att jag skulle slaktas.

Kraftig kritik mot public service

Han riktade också kraftigt kritik mot public service generellt.

– Jag tycker inte public service fullt ut lever upp till det viktiga uppdraget om opartiskhet. P3 är ett utmärkt exempel på det. Samtidigt som jag gillar public service och idén med public service. Jag får allt svårare inom partiet att försvara det.

Skulle du vilja ha ett system där politikerna har mer att säga till om?

– Det är en myt att politiker inte styr public service. Det gör vi ju – inte jag. Men det är ju regeringen som utser den här förvaltningsstiftelsens styrelse. Det är därifrån som direktiven kommer och inriktningen.

”Regimtrogen media”

– Det är klart att vi har en annan syn vad public service borde ha för uppdrag.

Om du inte vill ha politisk styrning och samtidigt säger att du hade hellre velat lägga ner P3 – är inte det motsägelsefullt?

– Reaktionen tycker jag talar för sig självt. Här har vi en oppositionspolitiker som kritiserar vad jag betraktar som regimtrogen media och blir hudflängd för det.

Så här styrs Sveriges Radio

Sedan 1997 ägs programbolagen Sveriges Radio AB, Sveriges Television AB och Sveriges Utbildningsradio AB av Förvaltningsstiftelsen för Sveriges Radio AB, Sveriges Television AB och Sveriges Utbildningsradio AB. 

Stiftelsen har bildats i syfte att främja självständigheten hos de tre programbolagen. Den skall tillgodose sitt syfte genom att äga och förvalta aktier i bolagen. Detta innebär att en av stiftelsens viktigaste uppgifter är att utse ledamöter till Sveriges Radios styrelse. Förvaltningsstiftelsen utser på bolagsstämman en ordförande och åtta ledamöter.

Läs mer på Förvaltningsstifelsens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet