Sverigedemokraterna har svängt flera gånger i frågan om finansieringen för public service. Foto: Adam Ihse/TT och Jessica Gow/TT

Vad tycker Sverigedemokraterna egentligen om public service?

Uppdaterad
Publicerad

SD-ledaren Jimmie Åkessons utspel i P3, en radiokanal som han beskriver som ”vänsterliberal smörja”, har blivit en stor snackis. Men vad tycker Sverigedemokraterna egentligen om public service?

Public service nämns inte i Sverigedemokraternas valplattform. Klart är dock att det råder oenighet inom partiet i den här frågan. Under SD:s landsdagar i november röstades en motion om att lägga ner public service ner, vilket dock föregicks av en het debatt.

– Det är socialismen och mångkulturalismen som vi ska avskaffa, inte public service, sa gruppledaren Mattias Karlsson under landsdagarna, enligt Dagens Nyheter.

SD har svängt i frågan om finansiering

Även i frågan om finansiering har SD svängt. Partiet var först emot att byta ut tv-licensen mot att finansiera public service via skattsedeln för att sedan ändra sig. Så sent som i mars ändrade sig partiet igen.

”Public service sköter inte sitt uppdrag och därför kommer vi inte att stödja en finansiering genom skattesedeln”, skrev partiet då på Twitter.

Därmed är SD det enda riksdagspartiet som inte tycker att public service ska finansieras via skattesedeln.

”SD väldigt kritiska mot public service”

Pontus Mattsson är politisk reporter på SVT Nyheter och har skrivit en reportagebok om Sverigedemokraterna:

– I grunden är Sverigedemokraterna väldigt kritiska mot public service. I höstas svängde de och sa ja till skattefinansierad public service och tryckte på att bolagen har bra lokalbevakning, mycket innehåll på svenska och att det skulle riskera att bli en amerikanisering med enbart kommersiella medier. Då var de, likt de andra partierna, för skattefinansierad public service, säger han och fortsätter:

– Sedan dess har de svängt, det blev en stor debatt i partiet och i dag är hållningen att om public service ska vara skattefinansierat måste man organisera om och det SD vill se är större kontroll av innehållet.

Vad partiet vill göra med public service är därmed något oklart. När Mattias Karlsson, som tidigare vikarierat för Jimmie Åkesson, intervjuades av Dagens Industri i samband med Almedalen sade han sig vilja se en public service-grupp som ”ska jobba med den nationella sammanhållningen”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valsmart

Mer i ämnet