Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åkesson om regeringens krympande underlag: Svårt att se att Elsa Widding har blivit miljöpartist över en natt. Foto: Henrik Norssell/SVT samt Jonas Ekströmer/TT

Åkesson om Elsa Widding: ”Ingen bra rekrytering”

Uppdaterad
Publicerad

Elsa Widding blev i veckan mandatperiodens första politiska vilde när hon valde att lämna Sverigedemokraterna och behålla sin plats i riksdagen. Nu kommenterar partilledaren Jimmie Åkesson för första gången hennes sorti.

I samband med att Elsa Widding meddelade sitt utträde ur Sverigedemokraterna sade hon att hennes avsikt är att rösta i linje med partiet i avgörande voteringar.

– Jag har svårt att se att hon blivit miljöpartist eller socialdemokrat över en natt, säger Jimmie Åkesson, som svar på frågan om han är orolig för hur hon ska rösta framöver.

”Inte en bra rekrytering”

Jimmie Åkesson har inte själv samtalat med Elsa Widding efter hennes beslut, men ser i efterhand negativt på hennes nominering.

– Med facit i hand var det naturligtvis ingen bra rekrytering, eftersom hon nu inte är kvar i partiet, säger Jimmie Åkesson (SD).

Vägrar lämna

Elsa Widding har förståelse att partiet vill att hon ska lämna riksdagen, men vägrar lämna sin plats i riksdagen, skrver TT.

– Jag har stor respekt för att man vill det, men det är inte så enkelt. Med allt stöd som jag har tror jag att väldigt många väljare blir besvikna om jag bara kliver av rakt av. Tiden får utvisa hur det blir, men det är ett svårt beslut att ta i dag, säger hon.

Se hela intervjun med Jimmie Åkesson i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.