Foto: TT

Åkesson vill kartlägga muslimers attityder

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill kartlägga attityder hos muslimer i Sverige för att se hur utbrett det är med ”strömningar som är mer radikala”.

– Att varenda muslim skulle vara potentiell terrorist är att gå alldeles för långt, naturligtvis, säger Åkesson till Svenska Dagbladet.

”I gruppens intresse”

På frågan om varför just muslimer ska kartläggas säger SD-ledaren:

– Det hade varit bra om det går att göra på ett sätt som inte kränker en hel grupp. Det ligger i hela gruppens intresse att göra det så att debatten kan utgå från fakta i stället för fördomar, säger Jimmie Åkesson till tidningen.

Åkesson menar att det är svårt att säkerställa att syrier som flytt från IS inte misstänkliggörs som terrorister.

– Andelen terrorister bland barn och kvinnor är förmodligen lägre än bland män. Men säker kan man inte vara, säger SD-ledaren.

Redan ”krig”

I intervjun får Åkesson frågan om partiets ansvar för att inte medverka till att trappa upp konflikter. Detta med tanke på att många analytiker menar att IS syfte med terrorattackerna i Paris är att provocera fram ett krig mellan öst och väst, mellan kristna och muslimer.

– I någon mening kan man diskutera om vi inte redan befinner oss i ett krig, även om det inte ser ut som krig traditionellt har gjort. När hela västvärldens befolkning går runt och är rädda att det kan smälla i vilket gathörn som helst, närsomhelst, då är det i praktiken ett krigstillstånd vi befinner oss i.

Åkesson menar också flyktingmottagningen har betytt så stora insatser hos bland annat polisen att antalet civilanställda borde bli fler. Vidare menar han tulllen ska utökade befogenheter. Dessutom vill ha se att Försvaret ska användas. Någon exakt uppdrag för Försvaret vill han inte precisera.

– Jag tycker man borde kunna använda Försvaret i någon mening. Sedan har vi inte samma försvar som förut så det finns inte en massa soldater att kalla in, säger Åkesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-landsdagar

Mer i ämnet