Överåklagare Marianne Ny menar att fallet är unikt eftersom den Julian Assange tagit sin tillflykt till en ambassad i ett annat land. Foto: Maja Suslin/TT, Kirsty Wigglesworth/AP

Åklagaren lägger ned utredningen mot Julian Assange

Uppdaterad
Publicerad

Överåklagare Marianne Ny lägger ned förundersökningen om våldtäkt mot Julian Assange.

Men bevisläget är fortfarande lika starkt och utredningen kan komma att återupptas om Wikileaksgrundaren återvänder till Sverige innan det misstänkta brottet preskriberas i augusti 2020.

På fredagen gick tidsfristen ut i Assangefallet och åklagaren Marianne Ny tvingades ge besked om hur hon skulle gå vidare i våldtäktsutredningen. Hon meddelade att utredningen läggs ned.

Enligt åklagaren är alla möjligheter att driva utredningen framåt nu uttömda.

Fallet Assange

LÄS MER: Elisabeth Massi Fritz: ”Min klient är chockad”

Kan inte gå vidare

Strax efter beskedet höll Marianne Ny en presskonferens i polishuset i Stockholm, där hon berättade att den europeiska arresteringsordern om att överlämna Assange till Sverige återkallas. Förundersökningen kan emellertid återupptas om Assange återvänder till Sverige innan det misstänkta brottet preskriberas i augusti 2020.

Hon poängterar att det inte är fastslaget om Assange är skyldig till våldtäkt eller inte. Utredningen läggs ned eftersom man bedömer att det inte går att föra den vidare, bland annat för att man inte har kunnat delge Assange en formell misstanke om brott.

– Det var en åtgärd som skulle ha genomförts vid förhöret i London, men som Assange vägrade att medverka till. Det kan inte förväntas att vi skulle få bistånd av Ecuador till ett förnyat försök, säger Marianne Ny och menar att han inte hade kommit undan en formell delgivning om han befunnit sig i Sverige.

Ny bedömer att bevisningen för våldtäkt fortfarande är lika stark, i nivå med den högre misstankegraden ”på sannolika skäl”, men det är oklart om ärendet hade gått till åtal om förundersökningen hade kunnat fortsätta.

Unikt fall

Ny anser det inte osannolikt att åklagarmyndighetens hantering av ärendet kommer att granskas.

– Det är säkert någon som vill anmäla mig till JK (Justitiekanslern) och JO (Justitieombudsmannen).

Hon kan inte svara på om Assange kan ha rätt till skadestånd eftersom han varit häktad i sin frånvaro, utan säger att det är upp till Justitiekanslern att bedöma.

LÄS MER: Fallet Assange – detta har hänt

Ny menar att fallet är unikt eftersom den misstänkte tagit sin tillflykt till en ambassad i ett annat land. Samtidigt säger hon att fredagens beslut inte har något med de amerikanska myndigheternas agerande eller kostnader att göra.

Enligt Marianne Ny har utredningen tagit så lång tid eftersom Assange hållit sig undan de svenska myndigheterna.

– Jag vill inte lägga skuld eller ansvar på någon för detta. Jag måste konstatera att huvudanledningen är att Julian Assange har hållit sig undan.

Kommer att gripas

Efter beskedet meddelade brittiska polisen att Assange kommer att gripas om han lämnar Ecuadors ambassad. De brittiska myndigheterna hävdar att han brutit mot borgensvillkoren när han lämnade sin husarrest och sökte politisk asyl hos Ecuador.

LÄS MER: Ännu oklart om Assange lämnar Ambassaden

Det är oklart om Assange nu törs lämna ambassaden. Han hävdar att USA fortfarande jagar honom på grund av att Wikileaks publicerat tusentals hemliga militära och diplomatiska dokument.

Men hans advokat Per E Samuelson är hoppfull.

– Jag tror att det här är frågor som kommer att lösas ganska snabbt. Jag tror att han kommer att kunna lämna ambassaden. Risken är dock att USA begär honom utlämnad, säger han till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet