Äldreboenden behåller smittskyddsåtgärder: ”Får inte tänka att faran är över”

Uppdaterad
Publicerad

Smittan har åter tagit fart på landets äldreboenden – trots att de allra flesta har fått två vaccindoser. 

Trots att samhället öppnat väljer många äldreboenden nu att behålla många av pandemins smittskyddsåtgärder.

Med effektiva rutiner går det att hålla smittan ute, menar personalen på äldreboendet Torpdalen i Karlskoga.

– Även om de flesta restriktionerna i samhället är borta nu får vi inte tänka att faran är över, säger Camilla Lindquist.

Som chef för Torpdalen kan hon ta åt sig en del av äran för att inte en enda boende smittats av covid-19 under pandemin, trots att Karlskoga varit långt ifrån förskonat från smitta.

Men nu är hon ändå lite orolig, rapporter kommer från äldreboenden runt om i landet där gamla insjuknat och dör trots att de är vaccinerade.

Besökare måste ringa på

Sedan mitten av september ser Folkhälsomyndigheten en tydlig ökning av smittan på SÄBO (särskilda boenden, framför allt äldreboenden).

Under vecka 39 rapporterades 109 fall. Under sommaren handlade det bara några enstaka fall varje vecka. Även dödsfallen har ökat.

– Faran ligger och flåsar en i hälarna. Det sista vi vill är ju att smittan ska komma in här, säger vårdbiträdet Åsa Karlström.

Ändå känner man sig hyggligt trygga med de rutiner man införde redan i januari 2020. I dag får visserligen de gamla ta emot besök men det är inte som förr. Det är inte bara att kliva rakt in. En besökare måste ringa på och lotsas av personal via handtvätt och munskydd.

Heltidstjänst säkrade utrustning

Det faktum att man agerade tidigt, flera månader innan smittspridningen klassades som pandemi, ser man på Torpdalen som förklaringen till att man klarat sig bra. Ett exempel är att en person på kommunen fick jobba heltid med att dammsuga marknaden efter skyddsutrustning.

En annan framgångsfaktor är språkträning av personal som inte har svenska som modersmål. Vårdbiträdet Åsa Karlström fick en nyckelroll som språkombud där hon gick igenom alla nya rutinerna med sina kollegor.

– Jag har sett hur mycket missförstånd det kan bli om olika saker om man inte kan kommunicera, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.