Det var i mars som det svenska pensionsbolaget Alecta fick förluster på 19,6 miljarder kronor när tre bolag som man investerat i drogs med i bankkrisen i USA. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Alectas vd slutar med omedelbar verkan

Uppdaterad
Publicerad

Efter att pensionsbolaget Alecta i mars förlorade runt 20 miljarder kronor får nu vd:n Magnus Billing lämna sin post med omedelbar verkan. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

Det var i mars som det svenska pensionsbolaget Alecta fick förluster på 19,6 miljarder kronor när tre bolag som man investerat i drogs med i bankkrisen i USA. Flera åtgärder vidtogs, bland annat sparkades aktieförvaltningschefen och man tillsatte en utredning om bolagets investeringsstrategi.

Nu kommer beskedet att vd:n Magnus Billing får lämna sin post. Beslutet kommer efter att styrelsen haft ”ytterligare diskussioner om rätt väg framåt för Alecta och om hur förtroendet ska kunna återskapas”, står det i ett pressmeddelande.

Hon blir tillfällig chef

Katarina Thorslund, som varit vice vd, har utsetts till tillförordnad vd. Samtidigt inleds processen för att hitta en ny ordinarie vd. Under tiden kommer Ingrid Bonde att fungera som arbetande styrelseordförande.

”Vi vill tacka vd Magnus Billing för det arbete han lagt ned under sin tid på Alecta. Inte minst under de senaste veckorna har det blivit helt uppenbart att han oförtröttligt arbetat för bolagets och kundernas bästa. Samtidigt behöver Alecta nu blicka framåt och med kraft genomdriva nödvändiga förändringar”, säger Ingrid Bonde i pressmeddelandet.

I Alectas årsredovisning står det att vd:n vid uppsägning ska få ett avgångsvederlag motsvarande tolv månadslöner, samt en uppsägningstid på sex månader, rapporterar Dagens industri. Sett till Billings senast redovisade årslön, skulle det innebära en fallskärm på runt 10 miljoner kronor skriver tidningen.

Har miljontals kunder i Sverige

Alecta har 2,6 miljoner privatkunder och 35 000 företagskunder i Sverige. Bolaget förvaltar bland annat den så kallade förmånsbestämda tjänstepensionen i Sverige (ITP2).

SVT Nyheter har sökt Magnus Billing som inte vill kommentera. I mars svarade han så här på frågan om han funderade på att avgå:

”Jag har funderat mycket på mitt eget ansvar, naturligtvis, eftersom jag har det yttersta ansvaret. Jag har haft diskussioner med min styrelse och de har uttryckt sitt fulla förtroende för mig.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vill bättre än så här, absolut.” Hör Alectas vd om miljardinvesteringarna. Foto: SVT/Jonas Ekströmer/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.