Ett flyktingläger för syrier i Turkiet Foto: Scanpix

Syrier får permanent uppehållstillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket har beslutat att ge alla syrier som kommer till Sverige permanent uppehållstillstånd.

Därmed blir Sverige först i EU med att ompröva situationen i Syrien och låta alla som fått tidsbegränsade tillstånd stanna och även ta hit sina familjer. Övriga EU-länder ger tidsbegränsade, ofta ettåriga uppehållstillstånd.

Anders Danielsson, generaldirektör Migrationsverket, säger till SVT att beslutet grundas i att det svåra läget i landet inte ser ut att förbättras.

Syrienkriget

– Vi gör bedömningen att det inte inom överskådlig tid kommer att upphöra, och då är huvudregeln att ge permanent uppehållstillstånd.

Enligt Anders Danielsson innebär beslutet att de flyktingar som nu har tillfälliga uppehållstillstånd kan ansöka om att få permanenta sådana.

Gäller främst gifta och barn

Beslutet innebär även att de syriska flyktingar som har permanent uppehållstillstånd nu får rätt att ta hit sina familjer. Enligt migrationsverket handlar det i första hand om maka/make och barn under 18 år som kan få uppehållstillstånd i Sverige.

– Vi gör ju klart den bedömningen att fler människor kommer att söka sig till Sverige, säger Anders Danielsson till Sveriges Radio Ekot.

– Det är ju det som är kanske den största konsekvensen för den enskilde att man kan förenas med sin familj, att familjen som befinner sig i Syrien eller i regionen kan då vända sig till svensk beskickning och söka där och få visering och komma och få skydd i Sverige, säger Anders Danielsson.

Sverige och Tyskland tar emot flest

Allt fler syriska flyktingar kommer hit. Under 2012 och 2013 har Sverige totalt tagit emot cirka 14.700 asylsökande syrier.

Tillsammans med Tyskland är Sverige det EU-land som tar emot flest asylsökande från det krigsdrabbade landet.

Men för de som inte omfattas av anhöriginvandringen är det fortfaranade svårt att ta sig till Sverige eftersom den som vill söka asyl inom EU måste söka asyl i det första EU-landet som personen anländer till. Och för att resa till EU-länder krävs visum – något som inte ges när det finns risk för att personen kommer att söka asyl.

Ofta dyrt och farligt

De syrier som redan kommit till Sverige under det senaste året har därför ofta flytt till länder som Grekland eller Italien och därefter betalat smugglare för att transportera sig vidare genom Europa till Sverige. En resa som ofta är både dyr och farlig.

Enligt FN har fler än två miljoner människor flytt det krigsdrabbade Syrien, men enligt officiella källor i grannländerna, Libanon, Turkiet och Jordanien kan siffran vara långt högre eftersom många flyktingar aldrig kommer i kontakt med vare sig FN:s flyktingorgan UNHCR, eller de officiella kanaler i de länder där de befinner sig nu.

Fakta: Syriska flyktingar

* Fler än 6 miljoner syrier uppskattas ha lämnat sina hem. Av dem har över två miljoner lämnat landet, enligt FN:s siffror. Det är tio gånger fler än för ett år sedan. De verkliga siffrorna bedöms dock vara ännu högre då många inte kan eller vågar registrera sig.

* I slutet av juli hade 1,8 miljoner syriska flyktingar välkomnats av Syriens grannländer och 40 000 sökt asyl i Europa. I genomsnitt lämnar 5 000 syrier landet varje dag.

* FN:s chef för flyktingfrågor António Guterres har uppmanat EU att inta en mer generös och solidarisk hållning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet