Edward Snowden befinner sig sedan ett drygt år i Ryssland och är i USA efterlyst för spioneri. Foto: TT

SVT avslöjar: Alternativa nobelpriset portas från UD

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden får det alternativa Nobelpriset, Right Livelihood-priset – något som väckt starka reaktioner inom svenska utrikesdepartementet. SVT kan nu avslöja att utrikesminister Carl Bildt portar organisationen från UD:s lokaler.

Priset delades ut första gången 1985 och under 18 år har tillkännagivandet av pristagarna skett i Utrikesdepartementet, UD:s pressrum. Så också i år, trodde Right Livelihood-stiftelsen fram tills i går eftermiddag.

I går fick stiftelsen nämligen besök av UD, som meddelade att de portas från lokalerna. Det officiella skälet är pressrummets nya skyddsklassning, men SVT erfar att det i själva verket handlar om att utrikesminister Carl Bildt personligen reagerat kraftigt på att en av pristagarna är den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden – mannen som avslöjade USA:s hemliga övervakningssystem.

Snowden portades från UD

Väcker stor ilska

I förra veckan informerade Right Livelihoodstiftelsen UD om att Snowden får priset. Beskedet att de nu slängs ut ifrån UD:s lokal har väckt ilska inom stiftelsen. SVT har haft kontakt med flera centralt placerade personer, men ingen vill öppet kommentera händelsen.

Right Livelihoodpriset kallas för det alternativa Nobelpriset och har genom åren delats ut till organisationer och enskilda personer som kämpar för mänskliga rättigheter och för att finna lösningar på samtidens stora utmaningar.

Bildt tillbakavisar uppgifterna

Carl Bildt tillbakavisar uppgifterna om att han personligen portat Right Livelihood från UD:s pressrum. Utrikesministern poängterar istället att det är viktigt att markera att det handlar om en självständig organisation. Bildt vill heller inte kommentera vad han tycker om att Edward Snowden tilldelas priset.

Redan i våras fick Carl Bildt kritik för att Snowden inte var välkommen på en internationell internetkonferens i Stockholm. Då bekräftade UD att hans namn strukits från inbjudningslistan, men hävdade att det inte hade politiska orsaker.

Edward Snowden befinner sig sedan ett drygt år i Ryssland och är i USA efterlyst för spioneri. Det är ännu oklart om han kommer att komma till prisutdelningen i december och om priset, som brukligt är, kommer att få delas ut i riksdagen.

Om Right Livelihood-priset

Right Livelihood-priset kallas för det alternativa Nobelpriset och har genom åren delats ut till organisationer och enskilda som kämpar för mänskliga rättigheter och lösningar på världens stora utmaningar.

Sen 1985 delas priset ut i Stockholm, och pristagarna brukar tillkännages i Utrikesdepartementets pressrum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden portades från UD

Mer i ämnet