Right Livelihood-företrädaren Ole von Uexkull. Foto: Right Livelihood / TT

”UD borde stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter”

Uppdaterad
Publicerad
Ole von Uexkull som företräder Right livelihood-priset är kritisk till UD:s agerande när det gäller priset till Edward Snowden och menar att UD borde stå upp för värderingar som demokrati och mänskliga rättigheter. – Det hade varit passade om man vågat stå för de värderingarna även i förhållande till mäktigare stater, säger han.

Ole von Uexkull är säker på att det är valet av Snowden som pristagare som ligger bakom UD:s beslut att inte låta priset tillkännages på Utrikesdepartementet som varit tradition.

– Jag förstår så klart hur UD tänker, men när pristagarna kommit från små och svaga länder då har Sverige stått för värderingar som demokrati och mänskliga rättigheter. Det hade varit passade om man vågat stå för de värderingarna även i förhållande till mäktigare stater, säger von Uexkull till TT.

”Inser att det är känsligt”

von Uexkull säger också att han inte tycker att Snowden är mer kontroversiell än tidigare personer som tilldelats priset.

– Vi har gett pris till många personer som jobbar mot orättvisor i sina länder och som kritiserat sina regeringar då de brutit mot lagar. Det är ju samma i det här fallet. Snowden är en riktig patriot som känner att han försvarar USA:s konstitution.

– Men vi inser att det här är känsligt, realpolitiskt, säger von Uexkull.

Vill komma till Sverige

Stiftelsen har haft återkommande kontakter med Snowden och hans advokat och har fått veta att Snowden gärna kommer till Sverige för att ta emot priset. Men hur och när det kan ske är oklart. von Uexkull tycker att det ska bli intressant att se hur den nya regeringen positionerar sig i frågan.

När det gäller hederspriset till britten Alan Rusbridger, som delar priset med Snowden, tycker von Uexkull att det är viktigt att påpeka att han inte bara får priset för att han tog beslutet att göra journalistik av Snowdens material.

– Han har under sina många år som ansvarig utgivare konsekvent tagit upp den här typen av storys. Han har skapat förutsättningen för att sådana här nyheter kan komma ut och skötas på ett journalistiskt bra sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snowden portades från UD

Mer i ämnet