Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag litade på läkaren”. I flera år behandlades ”Annika” med hiv-medicin för sina symtom – hör henne berätta om biverkningarna hon fick på Ameliakliniken. Foto: Samy Dahlman

Ameliekliniken i Solna massmedicinerar långtidssjuka: ”Livsfarligt”

Uppdaterad
Publicerad

En privat klinik i Solna ger människor som varit sjuka i åratal i postvirala trötthetssyndrom som ME och postcovid mediciner som inte godtas av Socialstyrelsen. Nu har två patienter anmält läkaren till Inspektionen för vård och omsorg, och SVT:s granskning visar att många fler patienter upplevt biverkningar.

– Jag led av smärta och trötthet. Jonas sa till mig att mitt immunförsvar var väldigt påverkat och att jag var väldigt sjuk. Och jag litade på honom, berättar Annika, som egentligen heter något annat. 

I tre år fick hon antivirala Valganciclovir som annars ges till aids-patienter mot ögoninfektion, och HIV-medicinen Ritonavir. Hon fick också psoriasismedicinen Otezla. Men hon fick bara biverkningar, berättar hon. 

SVT Nyheter granskar

– Det var konstant huvudvärk, extrem trötthet, diarréer och förhöjda levervärden, säger hon. 

Och Annika är inte ensam.  

Många positiva – trots biverkningar

SVT:s granskning av slutna grupper i sociala medier visar att många beskriver biverkningar. Vi hittar minst 28 receptbelagda mediciner. Vanligast är Valganciclovir och diabetesmedicinen Metformin. Ett 30-tal personer har diskuterat olika biverkningar i grupperna. 

De flesta är ändå mycket positiva. 

Men två av patienterna har anmält kliniken till Ivo, vilket Dagens ETC var först med att berätta om.  

Läkare slog larm: ”Lät konstigt”

Och förra året reagerade allmänläkaren Björn Stridh på vårdcentralen Kry Gallerian.  

– En patient kom och hade fått Valganciclovir och Otezla mot postcovid. Jag tyckte det lät konstigt. Det finns biverkningar och jag kunde inte hitta någon forskning som visar att den här behandlingen ger resultat, säger Björn Stridh.  

Han skrev till Ivo för att myndigheten skulle undersöka om kliniken ägnar sig åt ”kvacksalveri”. 

Kliniken: Vården är evidensbaserad

Amelieklinikens läkare Jonas Axelsson säger till SVT att hans vård är evidensbaserad, och att han inte behandlar ME. Efter samtalet ströks diagnosen ME från hemsidan.   

Han säger att prover visar att herpesvirus som de flesta har i kroppen sedan länge har börjat påverka kroppen, och att han därför skriver ut Valganciclovir. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det saknas tillräcklig kunskap för att vi ska kunna utfärda behandlingsrekommendationer,” säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen. Socialstyrelsen har regeringens uppdrag att ta fram kunskapsstöd för postcovid och andra postvirala, eller postinfektiösa, tillstånd senast 14 augusti 2024. Foto: Iman Tahbaz

”Kan vara livsfarligt”

Men teorin är inte bevisad. Enligt Socialstyrelsen saknas kunskap för annat än symptomlindring. Och andra läkare varnar för behandlingen.  

– Man använder läkemedel som kan vara livsfarliga, säger Christer Lidman, överläkare och specialistläkare i infektionssjukdomar vid postcovidmottagningen på Karolinska Huddinge.  

– Jag kan läkemedlet och biverkningarna och vi har kontrollsystem på plats, säger Jonas Axelsson. 

Han säger att han tar bort medicin direkt vid leverpåverkan.  

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ni är ute efter en ny Macchiarini”. Hör läkaren Jonas Axelsson om kritiken som riktas mot honom. Foto: Samy Dahlman

ameliekliniken

Kliniken startade 2019. Jonas Axelsson är den enda läkaren. Han är immunolog, har arbetat på Karolinska Sjukhuset och tidigare forskat, bland annat på laboratorietester med koppling till långvariga sjukdomstillstånd efter virusinfektioner.

ME beskrivs som en postviral trötthetssjukdom precis som postcovid. Patienterna blir allt fler men man vet inte varför de är sjuka. Det finns inte kunskap för att behandla enligt Socialstyrelsen, och patienterna får bara symptomlindrande läkemedel i den offentliga vården.

Amelieklinikens patienter har ofta fått diagnoserna ME, postcovid eller fibromyalgi i den offentliga vården. Men eftersom läkarna inte hittat några fel i kroppen har patienterna inte fått hjälp, trots att många varit sjuka i flera år.

De beskriver Ameliekliniken och läkaren Jonas Axelsson som sista hoppet. Men kliniken har inget avtal med Region Stockholm, och patienterna betalar därför själva för vården, 4 000 kronor per besök.

På Ameliekliniken får de behandling som de inte får i den vanliga vården. Det handlar om antivirala läkemedel, diabetesmedicin, antihistaminer med mera. Ofta beskriver patienterna att de fått en rad mediciner, ibland på samma gång. Det visar SVT:s granskning av bland annat slutna Facebookgrupper.

Privatkliniken har anmälts två gånger till Inspektionen för Vård och Omsorg, för bland annat feldiagnosticering och felbehandling. De utreds och inget beslut har fattats av IVO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet