Jonas Sjöstedt (V) och Ulf Kristersson (M) är beredda att förhandla om mer pengar till kommunerna. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Jonas Ekströmer/TT

Analys: Plågsamt tydligt att regeringen saknar tillräckligt stöd

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

För regeringen kan dagens utspel vara dåliga nyheter. Knappt har dammet lagt sig efter striden om Arbetsförmedlingen förrän oppositionen åter väljer att blåsa till strid. Och riksdagsmatematiken kan ännu en gång med plågsam tydlighet visa att regeringen saknar tillräckligt med stöd i riksdagen för sin politik.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Den viktigaste konsekvensen av dagens besked från Moderaterna och Vänsterpartiet är att landets kommuner redan nu kan räkna med extra pengar under våren. Frågan är bara hur stora dessa tillskott blir. När oppositionen i riksdagen nu återigen hotar att göra gemensam sak pressas regeringen att agera. Annars riskerar regeringen att hamna i en ny kris, liknande den i höstas.

En ohelig allians

Höstens misstroendehot i riksdagen mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) tvingade regeringen att ändra förslaget till reformering av Arbetsförmedlingen. En ohelig allians bestående av Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna hotade gemensamt att avsätta arbetsmarknadsministern om inte regeringen ändrade sig.

Nu kan en liknande situation vara på väg att uppstå. Den här gången gäller det kommunernas krisdrabbade ekonomi. Många kommuner går med underskott och genomför eller planerar besparingar och nedskärningar.

Enligt både Moderaterna och Vänsterpartiet är läget akut. Därför vill partierna att riksdagen fattar beslut om en extra budget som tillför statsbidrag till kommunerna. Moderaterna vill dessutom tillföra extra pengar till polisen och rättssystemet.

Partiernas förslag har likheter, men är långt ifrån enhetliga. Vänsterpartiet vill satsa tio miljarder på höjda statsbidrag till kommunerna, Moderaterna föreslår tre miljarder till välfärden och dessutom 2,7 miljarder till rättssystemet.

Beredda att kompromissa

Trots att helheten spretar och Sjöstedt redan sagt nej till delar av Moderaternas förslag är han öppen med att han vill förhandla med Moderaterna om någon form av kompromiss. Också Moderaterna är beredda att kompromissa. Det är bättre att få igenom en miljard än ingenting alls, låter det från partiet.

Sannolikt blir finansieringen den svåraste nöten att knäcka. Vänsterpartiet säger blankt nej till att skära på biståndet, men vill precis som Moderaterna stoppa regeringens nya friår och det s k ingångsavdraget, som är en sänkning av arbetsgivaravgifterna för unga och nyanlända.

För att skapa majoritet i riksdagen behöver dock Moderaterna och Vänsterpartiet stöd av Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. SD har redan sagt sig villiga att stödja Moderaternas föreslag. Kristdemokraterna har hittills inte velat ge några besked, men lär vara intresserade av en aktion som sätter press på regeringen i den här frågan.

För regeringen ser alltså dagens utspel ut att vara dåliga nyheter. Knappt har dammet lagt sig efter striden om Arbetsförmedlingen förrän oppositionen åter väljer att blåsa till strid. Och riksdagsmatematiken kan åter med plågsam tydlighet visa att regeringen saknar tillräckliga mandat i riksdagen.

Tre handlingsalternativ

Regeringen har i nuläget tre handlingsalternativ. Det första är att försöka hålla emot och syna oppositionens kort, dvs om det oppositionen i riksdagen verkligen kan göra upp om ett gemensamt beslut. Det skulle ju trots allt kunna misslyckas. Men det är ett högt spel som kan sluta med att regeringen körs över och framstår som svag eller att Löfven tvingas avgå, vilket är det andra handlingsalternativet.

För det är uppenbart att oppositionen har siktet inställt på att gå in och försöka korrigera regeringens politik i alla de frågor där man kan komma överens. Frågan är hur länge statsminister Stefan Löfven vill regera under sådana omständigheter där regeringens politik ständigt kan överprövas eller stoppas av riksdagen. Löfven kan likt sin företrädare på statsministerposten år 1926 Rickard Sandler komma till slutsatsen att ”det är bättre att denna regering avgår än att regeringsmakten förfaller”. Å andra sidan finns hittills inget i hans agerande som tyder på att han är villig att ta det steget, i alla fall inte ännu.

Därmed blir det tredje och troligaste handlingsalternativet att regeringen inom kort lanserar ett eget förslag om höjda statsbidrag till landets kommuner och då lägger ett högre bud än Moderaternas. En sådan satsning är på gång, och det som händer i riksdagen kan nu påskynda processen.

Vänsterpartiet skulle då utan att tappa ansiktet kunna gräva ner stridsyxan, i alla fall för den här gången, och samtidigt försöka ta åt sig äran för regeringens agerande. Vilket förmodligen är en del av Jonas Sjöstedts plan.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.