Trots öppningar för kompromisser har Anders Norlén (M) och ​Åsa Lindestam (S) nu presenterats som talmanskandidater av respektive parti. Foto: Henrik Montgomery/TT

Analys: Det kan bli hela havet stormar i riksdagen

Publicerad
Analys ·

Det kan bli hela havet stormar i riksdagen när en ny talman ska utses på måndag. Ytterst ser det ut att bli Sverigedemokraterna som avgör vem som blir Sveriges nästa talman.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Det är alltså upplagt för politisk strid när riksdagen samlas på måndag förmiddag. Talmansvalet blir också en första illustration av de politiska styrkeförhållandena i riksdagen efter valet.

Så här långt kan man konstatera att positionerna inte rört sig en millimeter sedan valdagen. Socialdemokraternas försök den senaste veckan att splittra Alliansen genom att föreslå en uppgörelse om talmannen lyckades inte. Alliansen håller fortsatt en gemensam front mot Stefan Löfven. Därmed blir det alltså strid redan om talmansposten och inget vet hur den kommer att sluta. Sverigedemokraterna, som är vågmästare i riksdagen, har hittills inte avslöjat vilken sida man kommer att stödja.

SD kan avgöra vem som blir talman

Hela veckan har det politiska spelet pågått kring talmansposten. På fredagen stod det klart att det inte blir någon blocköverskridande uppgörelse i frågan.

Alliansen presenterade en egen kandidat, moderaten Andreas Norlén, och kort därpå lanserade Socialdemokraterna ​Åsa Lindestam som motkandidat. När omröstningen sker i riksdagen på måndag lär alltså Alliansens 143 mandat ställas mot de rödgröna partiernas 144 mandat. Det innebär att Sverigedemokraterna kan bli direkt utslagsgivande för vem som väljs till ny talman.

Alliansen hoppas att en moderat talmanskandidat ska uppfattas som mindre fientlig av Sverigedemokraterna än en socialdemokratisk kandidat. Så kan det vara och Jimmie Åkesson har ju gång på gång sagt att han helst vill samarbeta med Moderaterna. Men att utifrån detta dra slutsatsen att Sverigedemokraterna kommer att rösta på Andreas Norlén på måndag är högst osäkert.

Dessutom gav Alliansen på fredagen andra besked som sannolikt inte alls uppskattas av Sverigedemokraterna. Allianspartierna har nämligen gjort upp med Socialdemokraterna om att säga nej till SD:s krav på presidieplatser i riksdagens utskott. Det här har varit ett viktigt krav från SD-ledningens sida och det är oklart hur detta besked påverkar partiets agerande på måndag.

Inte säkert att Björn Söder blir vald

En annan fråga som kan få betydelse är Sverigedemokraternas kandidat till andre vice talman, Björn Söder. Vänsterpartiet i protest har lanserat en egen motkandidat, men även om Sverigedemokraterna är klart större än Vänsterpartiet är det alls inte säkert att Björn Söder blir vald.

För även om både Allianspartierna och Socialdemokraterna anser att praxis ska följas och därmed har som partilinje att lägga ner rösterna i denna omröstning, handlar det om en sluten omröstning. Det är inte orimligt att tänka sig att ett antal ledamöter i Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna faktiskt bryter mot partilinjen här för att försöka rösta bort Björn Söder.

Både talmansvalet och valet av andre vice talman kan alltså komma att rymma mycket dramatik. Slutna omröstningar i riksdagen kan dessutom ta tid och det kan dröja åtskilliga timmar innan vi får besked om vilka som slutligen är valda.

”Alliansen klarade det första testet”

Talmansfrågan visar också att Alliansen har klarat det första testet efter valet. Trots socialdemokratiska inviter och locktoner håller Alliansen samman. Frågan är vad det betyder för de fortsatta regeringsdiskussionerna. Socialdemokraternas ambition är ju att försöka locka över Centerpartiet och Liberalerna på sin sida och därmed bryta upp Alliansen.

Först ska dock riksdagen anordna en omröstning om statsminister Stefan Löfven. Allt talar för att Alliansen och Sverigedemokraterna då kommer att avsätta honom. En sådan omröstning kan hållas redan på tisdagen.

Därefter blir det den nye talmannens uppgift att vaska fram en ny statsminister. Går frågan då till Ulf Kristersson tvingas Centerpartiet och Liberalerna att bekänna färg. Är de beredda att hålla ihop Alliansen även om det sker till priset av SD-stöd i riksdagen? Om så sker, räkna med en svekdebatt, ivrigt påhejad av de rödgröna partierna.

”Koalitionsregering med Löfven det troligaste”

Vad är då alternativet? Det troligaste är en koalitionsregering med Stefan Löfven, men också det skulle leda till en svekdebatt bland borgerliga väljare. Frågan är vad som är värst för Annie Lööf och Jan Björklund. De har båda målat in sig i hörn där de nu, i praktiken, tvingas välja mellan vad som inom partierna kan uppfattas som ett val mellan pest och kolera.

Förr eller senare tvingas de ändå göra det valet. Och det är ett val som kan påverka det politiska landskapet i Sverige under överskådlig tid.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.