Bara 13 procent av väljarna tycker att Stefan Löfven och Socialdemokraterna är bäst på att skapa jobb för nyanlända. Foto: Jonas Ekströmer

Besvärligt för S att väljarna inte tror på dem

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Att få fler nyanlända i jobb är den stora prövningen för nästa regering.

Därför är det besvärligt för Socialdemokraterna att väljarna inte tror på deras förmåga att lösa situationen.

Trösten för Stefan Löfven (S) är att även Moderaterna får underkänt av väljarna.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

När finansminister Magdalena Andersson (S), dagen före midsommar, presenterade regeringens ekonomiska prognos deklarerade hon stolt att det nu går dubbelt så snabbt för nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden. Finansministern ville förstås signalera att det är regeringens förtjänst, även om hon vet att den främsta förklaringen är den goda konjunkturen. Oavsett orsak är det en glädjande och viktig nyhet.

Men det kommer att ta tid att övertyga väljarna. Inte ens bland de egna är det en majoritet som tycker att Socialdemokraterna är bäst på att skapa jobb till nyanlända, visar mätningen från SVT/Novus.

Almedalen 2018

Präglats av flyktingström

Inför förra valet var integration inte ett eget politikområde för Socialdemokraterna.

“Oavsett om jag kommer från Örnsköldsvik eller Kabul är det jobb, utbildning, språk och bostad som gäller för alla människor”, sa Stefan Löfven (S) och skrotade integrationsministerposten. Ministrarna skulle dela på ansvaret var beskedet.

Men efter en mandatperiod som präglats av den stora flyktingströmmen till Sverige har snabbare integration blivit en av partiets huvudfrågor i valet. Och med ett växande Sverigedemokraterna flåsandes i nacken har tonen hårdnat. Nu är det tuffare krav på nyanlända och “ordning och reda i migrationspolitiken” som gäller. Eller som Magdalena Andersson har uttryckt saken:

“Vi ska inte ha några svängdörrar in i Sverige”

Misslyckade integrationen i fokus

En fortsatt stram migrationspolitik är alltså en förutsättning för en fungerande integration, enligt S. Den analysen delas förstås av flera andra partier men också av väljarna. En majoritet vill numer att Sverige tar emot färre flyktingar. Men det beror inte på att man är rädd för kulturkrockar eller ökad brottslighet, visar en färsk mätning från Novus. Istället handlar det om den misslyckade integrationen.

Möjligen ingen raketforskning men med det i åtanke är det med förlov sagt ett underbetyg för samtliga riksdagspartier att nära 40 procent av väljarna inte kan svara på vilket parti som är bäst på att skapa jobb till nyanlända.

I dag är arbetslösheten bland inrikesfödda nere på 3,5 procent. Bland utrikesfödda är den 20,2 procent. Att en så stor del av de som kommit till Sverige inte jobbar riskerar förstås att öka klyftorna och spä på misstron mot invandrare och flyktingar.

Grogrund för SD

Och här finns en grogrund för Sverigedemokraterna att fortsätta växa. Ur det perspektivet blir det helt avgörande för de partier som känner sig hotade av SD att övertyga väljarna om att de har lösningen på integrationsproblemen. Av den här opinionsmätningen att döma har de mycket arbete kvar att göra.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Almedalen 2018

Mer i ämnet