Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt har dubbla roller – vilket inte är helt enkelt, skriver SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson. Foto: TT

Analys: Sjöstedts dubbla roller – både regering och opposition

Publicerad
ANALYS ·

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt vill helst framstå både som en viktig del i regeringssamarbetet och som en kritisk oppositionspolitiker. Rollerna är inte enkla att förena, vilket illustreras tydligt i hans Tal till nationen.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Opinionsmässigt ser det dock ut som att Vänsterpartiet har klarat denna balansgång utan problem. Regeringssamarbetet har fallit ut väl för Vänsterpartiet. I valet 2014 fick partiet 5,7 procent av rösterna, i SVT/Novus senaste väljarbarometer landade man på 8,4 procent. En klar uppgång alltså.

Jonas Sjöstedt riktar nog en tacksamhetens tanke till högre makter att han inte fick den regeringsplats som han så hett eftertraktade efter valet 2014. Se hur det gick för Miljöpartiet. Efter kompromisser och bakslag har partiet successivt tappat väljare och ligger nu farligt nära riksdagsspärren.

Vänsterpartiet blev i stället en sorts stödparti för regeringen. I utbyte mot stöd för regeringens budget har Vänsterpartiet fått igenom flera reformer. I andra frågor har däremot partiet uppträtt som ett utpräglat oppositionsparti.

Tar åt sig äran

Det har uppenbart varit en framgångsrik strategi. Sakta men säkert har partiet knaprat sig uppåt i opinionen, samtidigt som Miljöpartiet gått tillbaka.

Denna strategi illustreras tydligt i Jonas Sjöstedts tal till nationen. Först tar han åt sig äran för en rad reformer regeringen drivit igenom, sedan kritiserar han utvecklingen på andra områden som om han varit helt utan politiskt inflytande. Det går förstås inte ihop logiskt. Men logik och politik hör inte alltid ihop.

När Sjöstedt räknar upp alla framgångar för sitt parti nämner han bland annat fria mediciner för barn, avdragsrätt för fackavgiften och avgiftsfri sjukvård för dem över 85 år. När Vänsterpartiet får inflytande går jämlikheten som en röd tråd genom allt, är hans budskap i talet.

Budskapet det rakt motsatta

Men detta budskap är som bortblåst några meningar senare i talet. Då har nämligen Jonas Sjöstedt klivit ur rollen som regeringens samarbetsparti. Då har han i stället blivit en oppositionspolitiker på vänsterkanten som gärna vill plocka väljare från Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Budskapet blir därför det rakt motsatta: Sverige är ett skatteparadis där de rika slipper betala skatt, klyftorna har ökat, välfärden styrs av vinstjakt, förorter förfaller och förlossningsavdelningar stängs igen. Då är bilden av tillståndet i Sverige ganska eländig. Då framstår det som att Vänsterpartiet inte haft något inflytande alls på regeringspolitiken de senaste åren.

Den relevanta fråga som uppstår är förstås att om nu Vänsterpartiet har så stort inflytande, som Sjöstedt försöker beskriva i delar av talet, hur kan då så mycket vara dåligt i Sverige? Den frågan besvaras dock inte i talet.

Sanningen är förstås att Vänsterpartiet har ett behov, inte minst internt, av att framställa regeringssamarbetet som lyckat och framgångsrikt. Samtidigt har partiet mycket att tjäna på att fortsätta bedriva en tydlig oppositionspolitik. Det är ju så man kan vinna missnöjda S- och MP-väljare.

Och den strategin har av allt att döma lyckats, med tanke på hur opinionsstödet har utvecklats för Vänsterpartiet.

Sjöstedts visioner

Jonas Sjöstedts tal till nation handlar till stora delar om hans visioner om ett idealsamhälle. Om tio år ska exempelvis inga företag tillåtas ta ut vinster ur välfärdsföretag, tandvården ska ingå i högkostnadsskyddet, sex timmars arbetsdag ska vara huvudregeln och många företag ska ägas och styras av de anställda.

Sjöstedts tal är en lång katalog med vänsterlöften om en bättre framtid. Visst, det är tydliga visioner, men också löften och förslag som länge figurerat i den politiska debatten. Oavsett om det handlar om en generell arbetstidsförkortning, rätt till heltid eller att det ska finnas förlossningskliniker nära medborgarna i hela landet, framgår det inte särskilt tydligt hur Vänsterpartiet ska nå dit.

Visioner i politiken är alltid spännande, men någon fingervisning om vad man som politiker då måste välja bort är förstås en viktig varudeklaration. Någon sådan ges inte i Sjöstedts tal. Vilket naturligtvis påverkar både trovärdigheten och genomförbarheten av visionerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

tal till nationen

Mer i ämnet