Annie Lööf (C) som nyligen blivit omvald till partiledare i ytterligare två år på Centerpartiets stämma i Karlstad. Foto: Tommy Pedersen/TT

ANALYS: ”Som ett väckelsemöte med Annie Lööf som överstepräst”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Humöret är på topp när Centerpartiet nu samlas för partistämma i Karlstad. Ingen kritik hörs mot regeringsuppgörelsen med Socialdemokraterna. Tvärtom tycks alla nöjda och belåtna. Innerst inne finns dock en gnagande oro över vad det här kan betyda på sikt.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Frågan är om något annat av partierna bakom 73-punktsprogrammet gjort en så total helomvändning som Centerpartiet.

Inom Socialdemokraterna gnölas det redan över de eftergifter partiet tvingats till. Liberalerna är kraftigt försvagade och djupt splittrade. Inom Centerpartiet däremot hyllas det så kallade Januariavtalet i det närmaste unisont.

Partiledningen gör allt för att sälja in uppgörelsen som en stor framgång för det egna partiet.

Och då är det inte bara själva innehållet i uppgörelsen som beskrivs som en framgång. Centerpartisterna hyllar gärna också sig själva för att på detta sätt ha stoppat Sverigedemokraterna från politiskt inflytande.

Annie Lööfs starka ställning

Allt detta märks tydligt på Centerpartiets stämma som hålls i Karlstad denna helg. Partiledaren Annie Lööf själv håller i taktpinnen.

Om partistämman vore ett väckelsemöte är Annie Lööf översteprästen. Hon har på några år skaffat sig en utomordentligt stark ställning i sitt parti. Dit hon pekar, dit går partiet. Ingen tycks ifrågasätta hennes vägval, trots att de flesta här i salen betraktade det som nu sker som något helt otänkbart så sent som för ett par år sedan.

Alla man träffar här på partistämman är rörande överens om att Centerpartiet gjorde helt rätt som fimpade Alliansen och i stället gav Socialdemokraterna sitt stöd i statsministerfrågan. Det sakpolitiska utbytet beskrivs som avgörande för detta.

Men som en konsekvens av uppgörelsen har också retoriken anpassats. Kritiken mot Socialdemokraterna är kraftigt nedtonad. I Annie Lööfs inledningstal är det i stället de gamla allianskollegerna som får sig en skopa för att de hoppade av regeringssamtalen om gängkriminaliteten.

Gnagande oro under ytan

När man går runt och pratar med ombuden på stämman växer delvis en annan bild fram. Visst, alla tycks vara överens om att det var rätt av partiet att välja denna väg. Men samtidigt finns under ytan en gnagande oro. En oro för vad det här samarbetet på sikt kan leda till för Centerpartiet.

Partiet har gett sig ut i okänd terräng och ingen vet riktigt var denna resa slutar. Även om Centerpartiet kortsiktigt vunnit sakpolitiska framgångar är det inte givet att väljarna kommer att belöna partiet.

Strategin för S-samarbetet

Att samarbeta med en S-ledd regering kan vara vanskligt för ett utpräglat liberalt parti med i huvudsak borgerliga väljare. Risken finns att partiet på några års sikt tappar både väljarstöd och förtroende i potentiella väljargrupper.

Men just nu finns uppenbart inget intresse av att diskutera dessa långsiktiga utmaningar för partiet. Nu är det viktigare att konsolidera partiet bakom den nya huvuduppgiften; att fullfölja samarbetet med den S-ledda regeringen.

Och här är uppenbart strategin att försöka pressa Socialdemokraterna till nya politiska eftergifter.

På partistämman i Karlstad fattas nu nya beslut som kan få betydelse för det fortsatta samarbetet med regeringen. Flera av besluten här, inte minst om den ekonomiska politiken, lär vara svårsmälta för Socialdemokraterna.

Svårare för Lööfs hjärtefrågor

Centerpartiet vill till exempel helt skrota dagens turordningsregler baserade på anställningstid. Dessutom ska fackets möjlighet att vidta stridsåtgärder mot små företag begränsas. Centerpartiet vill också fortsätta sänka skatten på jobb och företagande. Det, menar partiet, är viktiga mål för en ny skattereform.

Men dessa mål är knappast förenliga med Socialdemokraternas mål om minskade ekonomiska klyftor i samhället, en diskussion som tagit förnyad fart efter beslutet att slopa värnskatten för dem med höga inkomster.

Frågan är också hur medgörliga Socialdemokraterna blir i nästa förhandling. Inom partiet finns en växande intern opinion mot att driva igenom en politik går på tvärs mot vad partiet lovade i valrörelsen.

Fortsätter väljarflykten från Socialdemokraterna lär partiets beredvillighet att gå Centerpartiet till mötes minska ytterligare.

Så trots halleluja-stämningen på Centerpartiets partistämma blir alltså slutsatsen att samarbetet med Socialdemokraterna nu kommer att gå in i en betydligt svårare fas där det inte är lika självklart att Annie Lööf får igenom sina hjärtefrågor.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.