Anders Tegnell om nya coronatest: ”Om några veckor har vi det”

Uppdaterad
Publicerad

Inom kort kommer det att finnas tester som visar om personer tidigare har varit smittade av corona och därmed byggt upp en immunitet. De kommer bland annat att kunna användas till personal i äldrevården. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell i Aktuellt.

– Då kan man känna sig säker även om man är lite snuvig en dag.

Den statistik vi har om antalet smittade av covid-19 är toppen av ett isberg. Runtom i världen finns en stor mängd människor som är så lindrigt sjuka eller haft så lindriga symptom att det inte syns i siffrorna, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– På varje person vi hittar finns det kanske tio till ute i samhället. Det finns en del som talar för att det kan vara ännu fler, säger han i SVT:s Aktuellt.

Coronapandemin

God bild av spridningen i Sverige

Han tycker att det för Sveriges del finns en god bild av hur stor spridningen är. Dels efter den stora mängd tester som tidigt gjordes på de som rest i Italien. Man har också börjat testa för corona i de 400-500 influensatester som görs varje vecka, men bara upptäckt ett fåtal fall.

Mycket snart kommer det också att finnas tester som gör det möjligt att ta reda på om personer redan haft sjukdomen, och därmed byggt upp en immunitet.  

– Testet är inte konstigt, det gör vi på många andra sjukdomar. Vad man behöver göra är att validera testet och se hur det fungerar på ett antal personer som har haft coronasjukdomen och se vad man ska lägga för olika gränser för olika värden. Det kommer att komma väldigt snart.

Kan användas inom äldrevården

Hur det ska användas och vilka som kommer att testas är inte klart. Det kommer inte att handla om prover som man kan göra själv och det är inte säkert att det finns kapacitet att göra det i stor skala. Anders Tegnell säger att han kan se flera användningsområden.

– Dels så vill vi veta hur många i befolkningen som är immuna vid ett visst givet läge så att vi kan rätta strategierna efter det. Visar det sig att vi redan har många immuna i befolkningen kan det leda åt ett håll. Är det fortfarande väldigt få så kan det leda till andra åtgärder.

– Det andra är att man kan tänka sig att i äldrevården och liknande är det förstås en stor fördel att kunna ta in personer som redan haft smittan. Då kan man känna sig väldigt säker även om de är lite snuviga en morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet