Energiminister Anders Ygeman (S). Foto: SVT

Lotta Medelius-Bredhe blir ny generaldirektör för Svenska kraftnät

Uppdaterad
Publicerad

Lotta Medelius-Bredhe blir tillförordnad generaldirektör för Svenska kraftnät efter Ulla Sandborgh som får lämna posten. Det säger energiminister Anders Ygeman (S) till SVT Nyheter, samtidigt som han kommenterar varför den tidigare generaldirektören fick avgå.

Vi har bestämt att utse Lotta Medelius-Bredhe till ny generaldirektör för Svenska kraftnät, säger energiminister Anders Ygeman (S).

Regeringen meddelade tidigare att den byter ut Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborg. Hon får bland annat kritik för brister i säkerheten i myndighetens verksamhet.

Energiminister Anders Ygeman (S) säger att brottet handlar om säkerhetsklassning av personal, där det finns tydliga regler.

Det är på grund av de säkerhetsbrister och missförhållanden som har framkommit vid Svenska kraftnät och de brister i kommunikationen som har funnits mellan Svenska kraftnät och regeringskansliet.

– Det handlar om att man inte har följt de regeringsbeslut som har fattats. Nån har försäkrat att det inte har funnits fler missförhållanden. Sedan har det framkommit fler missförhållanden.

”Påverkan måttlig”

Svenska kraftnät är nu föremål för åtminstone minst tre granskningar, uppger Anders Ygeman. Han uttalar sig dock inte om i vilken grad Svenska kraftnät brutit mot lagen. Han avvaktar Säkerhetspolisens tillsyn.

– Hittills bedöms påverkan vara måttlig. Men de granskningar som nu inletts får ge svar på om det finns ytterligare brister.

– Det finns också en diskussion om hur upphandlingar till myndigheten har gått till.

Vikarierar

Avdelningschefen och finansrådet Lotta Medelius-Bredhe ska vikariera som generaldirektör och chef för Svenska kraftnät. Samtidigt inleds processen med att rekrytera en ny generaldirektör.

Ulla Sandborgh kommer att få sin anställning som generaldirektör förflyttad till Regeringskansliet, där hon kommer att få nya arbetsuppgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.