Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magdalena Andersson (S) säger att det kommer bli betydligt dyrare för européerna om USA slutar stötta Ukraina ekonomiskt. Foto: SVT

Andersson: Uteblivet USA-stöd till Ukraina kommer kosta för européerna

Uppdaterad
Publicerad

60 miljarder dollar till Ukraina blockeras just nu i den amerikanska kongressen.

Om inte USA fortsätter bidra med pengar blir det dyrare oss i Europa, säger Magdalena Andersson (S).

– Det kommer kosta, säger hon SVT:s 30 minuter.

USA har sedan Rysslands invasion varit den enskilt största givaren av militärt stöd till Ukraina. Men det senaste stödpaketet på 60 miljarder dollar har fastnat i den amerikanska kongressen, och verkar inte kunna betalas ut alls.

Donald Trump, som leder opinionsmätningarna inför höstens presidentval, har dessutom sagt att om han vinner så kommer stödet till Ukraina försvinna helt.

EU-val 2024

”Känd för att vara snål”

Enligt Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna, skulle det innebära en högre prislapp för Europa när det gäller just stöd till Ukraina.

– Om stödet inte kommer från USA kommer det kosta mer för européerna, men det måste det få göra. Jag är känd för att vara snål, men i avgörande situationer måste man prioritera, säger S-ledaren i SVT:s 30 minuter.

Vill inte skicka soldater

Däremot ser inte Andersson framför sig att man skickar europeiska soldater till Ukraina.

– Där är vi inte nu. Utgångspunkten för stödet till Ukraina är att de ska få såpass mycket vapen och ammunition att de kan trycka tillbaka ryssen, säger hon.

Men om det blir ett läge där Ryssland ser ut att vinna, är det ändå inte aktuellt att EU eller Nato hjälper till på marken?

– Det handlar om hur situationen ser ut då. Nu behöver Ukraina mer vapen och mer ammunition, säger Magdalena Andersson (S) i SVT:s 30 minuter.

Se 30 minuter på SVT Play 19.30 eller i SVT 2 klockan 22.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet