Shayan Gaff, Karolin Hakim och Ndella Jack har alla fallit offer för organiserat gängvåld.

Sex uppmärksammade fall med kopplingar till gängkonflikter

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 15 personer utan kopplingar till pågående konflikter har dödats till följd av gängrelaterat våld de senaste tio åren, enligt läkaren och kriminologen Ardavan Khoshnood. Den 12-åriga flickan som sköts till döds i Botkyrka i söndags tros vara det senaste offret.

Natten till söndagen blev en 12-årig flicka ihjälskjuten vid en bensinmack i Norsborg i Botkyrka. Polisen misstänker att flickan sköts av misstag av gängkriminella som tros ha sökt andra mål.

– Den här 12-åriga tjejen är det tredje barnet som fått sätta livet till på grund av så kallade gangsterkrig, sa Ardavan Khoshnood, läkare och kriminolog till SVT Nyheter.

Flera utomstående har fallit offer för gängkriminalitet de senaste åren. Här några av de andra uppmärksammade fallen:

Karolin Hakim, 31 år

Karolin Hakim sköts till döds i stadsdelen Ribersborg, Malmö, i augusti 2019. Hon bar sitt nyfödda barn i famnen vid tillfället. En teori är att måltavlan för dådet var Karolin Hakims pojkvän, en dömd rånare – involverad i ett av de största rånen i Danmarks historia.

Ndella Jack, 18 år

I augusti 2019 året sköts nygifta Ndella Jack till döds i sitt hem i Råcksta i västra Stockholm. Nedella Jack låg hemma i sin säng och pratade med en vän när två skyttar öppnade eld med ett automatvapen. Hon träffades med 19 skott. Hennes 33-årige man som, enligt åklagaren, var den egentliga måltavlan överlevde attacken.

Shayan Gaff, 22 år

Läkarstudenten, Shayan Gaff, hade precis lämnat en restaurang med sin kusin när han sköts ihjäl med 13 skott i Segeltorp i Huddinge 2018. Shayan Gaff misstogs för en annan man och blev oskyldigt offer när han kom emellan en pågående konflikt mellan två kriminella nätverk.

Daniel Cuevas Zuniga, 63 år

Daniel Cuevas Zuniga cyklade hem från sitt jobb från ett äldreboende med sin fru i Vårby gård i Huddinge 2018, när han misstog en handgranat för en leksak. Daniel Cuevas Zuniga böjde sig ner för att plocka upp föremålet och då skedde explosionen. Zuniga avled av skadorna och hans fru skadades.

Luna Mandic, 4 år

Luna Mandic hade tillsammans med sin pappa Dejan Mandic och hans två vänner varit och fiskat i Göteborg. På vägen hem sprängdes plötsligt bilen. Luna Mandic vårdades på sjukhus men avled senare av sina skador. I bilen fanns en 32-årig man, en känd gängledare i Göteborg, som var dömd för brott sedan tidigare. 

Petar Petrovic, 20 år

Petar Petrovic hade tittat på Champions League-slutspelet när han sköts ihjäl i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg 2015. Petrovic var på väg ut från en restaurang vid Vårväderstoget, när två män stormade in och började skjuta i lokalen. Petrovic och två andra män avled den kvällen den 18 mars. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer