Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Spela klippet för att se intervjun med Dusica Perovic. Hennes dotter Luna avled efter en bilexplosion 2015. Foto: Privat / Ella Hopf Berger

Dusica förlorade sin dotter i ett sprängdåd: ”Man är förändrad för evigt”

Uppdaterad
Publicerad

En sommardag skulle fyraåriga Luna åka och fiska med sin pappa och hans två vänner. På väg hem sprängdes deras bil i luften. Fem år har gått sedan Dusica Perovic förlorade sin dotter. När hon får veta att en 12-årig flicka skjutits till döds är det flickans mamma hon tänker på.

Solsken täcker Göteborg när Dusica Perovic kommer gående. Hon har tillbringat dagen med en grupp autistiska ungdomar som hon är stödpedagog till. Det är ett jobb hon haft i snart fem år.

Lika lång tid har gått sedan hennes liv förändrades för alltid.

– När man tänker på en människa som förlorat ett barn tänker man att man ska möta en person som är negativ, att det syns på utsidan. Jag sörjer och jag respekterar min sorg, men jag gör det ensam.

”Jag har varit arg”

Kammaråklagare Stina Lundqvist säger till SVT att explosionen som krävde Lunas liv har koppling till konflikter mellan kriminella gäng i Göteborg. En av personerna i bilen var enligt åklagaren en ”dominant” profil i gängkriminella kretsar.

Dusica Perovic ser ett samhälle som blivit otryggare. Där gränser suddats ut för vad kriminella personer kan tänka sig att göra, där barn kan hamna emellan.

– Jag har varit arg på min man. Det var hans vänner som han var uppväxt med, han visste vilka de var. Men det är en komplex fråga – om man är i ett gäng är det svårt att ta sig därifrån. Det kräver att samhället hjälper personen.

Tänker på flickans mamma

Dusica Perovic beskriver Luna som glad, bestämd och rättvis – som hjälpte till om någon blev orättvist behandlad på lekplatsen. Att börja leva igen utan dottern har tagit flera år, säger hon.

– Man går vidare, men man är förändrad för evigt.

Tålamod och styrka är något hon önskar den mamma som nu saknar sin dotter.

– Det finns dagar då man inte orkar gå upp ur sängen. Men man hittar någon mening och håller fast vid det. De senaste två åren har det blivit lite lättare. Men att ha en egen familj och barn är något som inte kommer hända i mitt liv. Det är på grund av den traumatiska upplevelse jag gått igenom, jag vågar inte uppleva det igen.

Utredningen kring fallet är inte nedlagd – men polisen har svårt att komma vidare, enligt åklagare Stina Lundqvist. Flera misstänkta är avlidna och en av dem befinner sig i ett land som saknar utlämningsavtal.

Se intervjun med Dusica Perovic i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer