Anhörig vittnade i Danmark om Rinkebykonflikten: ”De var mycket nära vänner”

Uppdaterad
Publicerad

En anhörig till den mördade 23-åringen i Danmark var kallad att vittna om Rinkebykonflikten när rättegången fortsatte under tisdagen. Rätten fick höra om offrets relation till en av de åtalade, den utpekade ledaren i gänget:

– De var mycket nära vänner.

Från början var offret och den misstänkte nära barndomsvänner. De ingick i samma ungdomskrets i Rinkeby. Men så skedde det första mordet, på en vän till 23-åringen. Vännen sköts till döds med skott i ryggen i Bromsten, intill Rinkeby, sommaren 2015. Då satt 23-åringen i fängelse. När han kom ut hade fler mördats och forna vänner splittrats i två grupperingar.

23-åringen tog parti för den sida som sörjde det första mordoffret. Vännen, som sedan blev fiende i den grupp som nu kallas Dödspatrullen, är en av de åtalade. Han spände blicken i kvinnan som vittnade när hon inför rätten svarade på åklagarens frågor. Det skedde under ed, med risk för straff om hon inte hade svarat på frågorna.

Dubbelmordet i Köpenhamn

”23-åringen bar ofta skottsäker väst”

Den anhörige berättade att 23-åringen släpptes efter ett avtjänat straff hösten 2017. Han bar ofta skottsäker väst eftersom det fanns en hotbild från rivalerna, hans forna barndomsvänner.

Den anhörige hade kontakt med 23-åringen när han och de två andra, en svåger och en tredje vän, flög till Malmö från Bromma. Där köpte de en bil och körde till Köpenhamn för att träffa en vän till 23-åringen.

Enligt uppgift till SVT Nyheter har 23-åringen tidigare gett fristad i Rinkeby till den personen när han fått problem i Danmark. Därför trodde 23-åringen att det var säkert att gå på träffen i danska Herlev.

– Men det var en fälla, säger en källa som hävdar att rivalerna betalade personen som 23-åringen skulle möta för att få en adress.

50 kriminella grupperingar i Stockholm

Efter vittnesmålet hördes Stockholmspolisens gängexpert Gunnar Appelgren för att beskriva gängmiljön i Stockholm. Han berättar att det hösten 2019 fanns 50 kriminella grupperingar och nätverk i Stockholmsregionen med 1 500 personer i grupperna. Han förklarar att det är två konflikter som sticker ut i Stockholm, den i Rinkeby och den i Östberga-Bredäng i södra Stockholm.

– Den mest våldsamma där det dött flest är våldsspiralen i Rinkeby, säger kriminalkommissarie Gunnar Appelgren och syftar på konflikten som rättegången i Danmark handlar om.

Sedan hördes Mats Lindström, spaningschef för en av polisens specialinsatser mot gängkriminaliteten i norra Stockholm.

Han fick redogöra för konflikten och de tio morden. En av de åtalade, en 22-åring från Rinkeby, som varit misstänkt i flera mord, men aldrig tidigare dömts, pekade han ut som en nyckelperson.

– Vi uppfattar honom som en av de fyra ledarna i Dödspatrullen, 3MST.

Det senare är en annan benämning som personer i gänget, bland annat den åtalade, tatuerat på bröstet ovanför hjärtat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Köpenhamn

Mer i ämnet